Ενημερωτική Εσπερίδα : Χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου

242

Ενημερωτική Εσπερίδα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης

 

Ο Χαιρετισμός της κας. Σοφίας Μαυρίδου:

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητα, που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Ο Δυτικός κόσμος, υπερήφανος για τη δήθεν «ισότητα» που έχει εξασφαλίσει μεταξύ των δύο φύλων, εξακολουθεί να κρύβει και να αποσιωπά μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες, τη βία κατά των γυναικών. Ένας ύπουλος, κρυφός εχθρός, ένας κίνδυνος που ελλοχεύει μέσα σε κάθε σπίτι που δια γυμνού οφθαλμού διαφαίνεται αξιοπρεπές και αθώο.

Τα πραγματικά ποσοστά εμφάνισης του φαινομένου δεν μπορούν να γίνουν απολύτως γνωστά, αφού μόνο κάποια περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Θεωρώ ότι η σημερινή εσπερίδα θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για  ενημέρωση, αφύπνιση, ενδυνάμωση των γυναικών που βιώνουν απάνθρωπες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους, τους εργοδότες τους ή ακόμη και τους γονείς τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι βία δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά και η λεκτική, είναι η ταπείνωση, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο «αδύναμο φύλο», το οποίο στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν είναι ασθενές, αλλά έχει δύναμη ψυχής, έχει διαπρέψει σε όλους τους τομείς, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής και πρωταγωνιστεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ακόμα κι αν έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να φτάσει στην πραγματική ισότητα με το ανδρικό φύλο.

Ως γυναίκα, ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αλλά και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τις προγραμματικές αρχές που έθεσε ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλω να επισημάνω πως καμία από εμάς δεν είναι μόνη της σε αυτό το Γολγοθά της βίας. Είναι ηθική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα, ακόμα και στην υποψία ότι μπορεί να κακοποιείται.

Σκοπός μας είναι να  υπάρξει σωστή και πλήρης ενημέρωση για το φαινόμενο, αλλά κυρίως να υπάρξει ένας παραγωγικός διάλογος, ώστε να δοθούν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις. Γιατί μόνο μία κοινωνία με αλληλεγγύη, στην οποία υπάρχει σεβασμός και στα δύο φύλα χωρίς διακρίσεις, μπορεί να εξαλείψει τέτοιου είδους κοινωνικά φαινόμενα που μαστίζουν.

Ήδη ως Περιφερειακή Αρχή σε αγαστή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις και ενέργειες με σκοπό την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης και ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, την καταπολέμηση των φαινομένων εκμετάλλευσης, βίας και ρατσισμού, την ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, την απασχόληση του γυναικείου εργατικού δυναμικού με όρους αξιοπρεπείς , την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του 21ου αιώνα και η εξεύρεση λύσεων, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην ελληνική κοινωνία αποτελούν πρωταρχικό μέλημά μας.

Οι γυναίκες έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Έχουμε καταξιωθεί στον επαγγελματικό χώρο και έχουμε λάβει τη θέση που μας αξίζει στην κοινωνία. Μια θέση που δεν μας χαρίστηκε αλλά που προσπαθήσαμε με κόπο να αποκτήσουμε. Εάν, λοιπόν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας, όλες και όλοι μας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε πολύ περισσότερο, έτσι ώστε η κάθε μια και ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα από τη θέση που έχουμε, να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης  για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική  εσπερίδα με θέμα την ενδοοικογενειακή βία που τόσο απασχολεί την κοινωνία μας.