M. Θεοδωρίδου: Μια δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

296
ÅíçìÝñùóç áðï ôï Õð. Õãåßáò ãéá ôïõò åìâïëéáóìïýò ôçí ÄåõôÝñá 4 Éáíïõáñßïõ 2021.(EUROKINISSI / ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Την απόφαση τροποποίησης του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει από την Covid-19 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19 στην Ελλάδα.

“Μία δόση παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη δόση, έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς με κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων”, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου λέγοντας ότι ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή σε ένα άτομο που έχει νοσήσει είναι 6-12 μήνες.

“Πιστεύουμε ότι στο διάστημα αυτό το άτομο που έχει νοσήσει είναι προστατευμένο και η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του”, εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης σε μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου και των δύο εταιρειών, και της Pfizer και της AstraZeneca, και που “τα αποτελέσματά της έδωσαν μεγάλη χαρά στον υπουργό Υγείας του ΗΒ”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων δίνουν προστασία, το μεν της Pfizer της τάξης του 86%, το δε της AstraZeneca μεταξύ 60-66%, έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στη Βρετανία, και της βρετανικής του Κεντ, αλλά και της ινδικής που απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία και όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να απειλήσει το επίτευγμα που έχει καταφέρει η Βρετανία με τους εμβολιασμούς.

Μιλώντας για τα καθ’ ημάς, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα άτομα που ταλαιπωρούνται με την 1η δόση του εμβολίου, έχοντας τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, ίσως και μια αυξημένη ευαισθησία με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τη 2η δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως αυτό είναι λάθος και ότι αυτά τα άτομα “θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, καθώς το τίμημα να μείνουν με μια δόση εμβολίου είναι σημαντικό”.

Λάθος χαρακτήρισε επίσης και το φαινόμενο όπου θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα δεν γίνονται δεκτές.

“Πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του εμβολίου, όποιου εμβολίου”, τόνισε η κ. Θεωδωρίδου. 

Πηγή: ert.gr