Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

209

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα θλίψης και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό και για την ανθρωπότητα αλλά και επέτειος στοχασμού πάνω στα ιστορικά διδάγματα.

Όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τη μνήμη μας η «μαύρη» αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία έχει διαπιστωμένα πάνω από 353.000 θύματα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και δεν μπορεί να λησμονείται. Πρέπει να αφυπνίζει την παγκόσμια συνείδηση και να οδηγεί σ’ ένα κόσμο καλύτερο, ειρηνικό και δίκαιο με πανανθρώπινες αξίες.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όλα αυτά τα χρόνια, παρά την προσφυγιά του, κατάφερε και έμεινε ενωμένος, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και με αξιοπρέπεια, εργατικότητα και δύναμη ψυχής, διατήρησε άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

Μετά από δέκα περίπου δεκαετίες, που κύλησαν από τον ξεριζωμό των προγόνων μας Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες,  οφείλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον πρέποντα σεβασμό  στους μάρτυρες  του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα της αναγέννησης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, που πηγάζουν από τη «διαδρομή επιβίωσης» των Ελλήνων του Πόντου διότι σύμφωνα και με το γνωστό στίχο Δημοτικού  του Πόντου «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».