Επιστολή για την τύχη του ‘ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟΥ’ στην Κατερίνη

203

Θεσσαλονίκη, 19 Μαίου 2021

Στις 10.7. 1979 απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών από καρκίνο των πνευμόνων ο γνωστός Καπνέμπορος της Κατερίνης Θεόδωρος Χατζόγλου του Νικολάου.

Ο Θεόδωρος Χατζόγλου διατηρούσε Καπνεργοστάσιο στην Κατερίνη που απασχολούσε πολλούς εργαζόμενους σε μια εύρωστη οικονομικά επιχείρηση. Ασχολούνταν και με τα αθλητικά της Πιερίας, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας ενώθηκε τα αθλητικό σωματείο Μέγας Αλέξανδρος με το αθλητικό σωματείο ‘Ολυμπος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο Πιερικός του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για πολλά χρόνια!

Λίγο πριν πεθάνει, με τις λίγες δυνάμεις που του είχαν απομείνει και με την συγκατάθεση των συγγενών του, οι οποίοι (αξίζει να αναφερθεί) δεν ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατοι οικονομικά, έγραψε ιδιόχειρη διαθήκη όπου άφηνε το Καπνεργοστάσιο και το σπίτι του, ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Εφέσου, στο Υπουργείο Παιδείας με την προϋπόθεση να γίνει σχολείο και να φέρει το όνομα της Οικογένειας Χατζόγλου, “Χατζόyλειο”

Το Υπουργείο Παιδείας το μεταβίβασε στην Νομαρχία για να γίνει Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης και Κέντρο Νεότητας! Μετά από αγώνες ετών και με την βοήθεια της τότε Νομάρχού κα Μαρίας Αρσένη τελείωσαν οι εργασίες και μάλιστα το εγκαινίασε η τότε Υπουργός Παιδείας Ψαρούδα Μπενάκη !

Αίθουσες Συναυλιών, Συνεδριών, Κοιτώνες για σπουδαστές από τα γύρω χωριά και στον 1ο όροφο ΚΑΠΗ με γιατρό και Νοσοκόμα γιατί ήταν γνωστή η αδυναμία του στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που έτρεφε στους γονείς του !

Εκτελεστή της διαθήκης του ήμουν εγώ η κόρη της αγαπημένης του αδελφής, Νίκη Κλάγκα του Ηράκλειου. Τα πρώτα χρόνια παρακολουθούσα με μεγάλη χαρά την άριστη λειτουργία του αλλά ξαφνικοί θάνατοι, προβλήματα με την υγεία μου, καθώς και υποχρεώσεις με απομάκρυναν. Ξαφνικά μετά από χρόνια μαθαίνω ότι σταμάτησε η λειτουργία του παρ’ όλη την αγανάκτηση των κατοίκων, για λόγους που δεν μπόρεσε κάνεις να μου εξηγήσει.

Απευθύνθηκα στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης ζήτησα την αρμόδια κα Μαυρίδου αλλά δυστυχώς δεν έλαβα καμία απάντηση!

Προσφάτως απευθύνθηκα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας απ’ όπου δυστυχώς έλαβα την απάντηση δε μπορούν να διαθέσουν χρόνο γιατί δεν είμαιμηχανικός και δεν καταλαβαίνω και εξ άλλου έχουν και άλλες δουλειές!

Από γνωστούς μαθαίνω ότι το Χατζόγλειο ρημάζει και βρίσκεται υπό καθεστώς ανακαίνισης τα τελευταία χρόνια χωρίς να μπορεί κανένας αρμόδιος να μου απαντήσει αν και πότε θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάληξη των δωρεών,Ανθρώπων που μάλιστα έχουν Ανακηρυχθεί Εθνικοί Ευεργέτες!

Γράφω αυτήν την επιστολή με την ελπίδα να υπάρξει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους αλλά φυσικά και από τον απλό κόσμο της Κατερίνης καθώς το όνειρο του θείου μου ήταν να προσφέρει στον κόσμο της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα.

Περιμένω απάντηση από τους σχετικούς φορείς για τον λόγο της παύσης της λειτουργίας του και ποιο το μέλλον του Χατζόγλειου!

Νίκη Κλάγκα