Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – Εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Μάιο

268

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ενημερώνει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του Ν. Πιερίας, για το τι ισχύει με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Μάιο.
1) Οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το μήνα Μάιο, είναι οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, μέχρι και την 31η Μαΐου και οι εργαζόμενοι τους έχουν προσληφθεί έως και την 31/1/2021.
Επιπλέον, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή, οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων, οι οποίες λήγουν μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και εργαζομένων οι οποίοι επιδοτούνται από το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

2) Επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας– και εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου- εργαζομένων τους, οι οποίοι:
• Έχουν προσληφθεί έως και την 31/1/2021
• Έχουν ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως τουλάχιστον 16 ώρες, σύμφωνα με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021, εξαιρουμένων των εργαζομένων που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες των οποίων δεν επιτρέπεται η παροχή.
Οι επιχειρήσεις, δύνανται να θέτουν τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ’ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Επιπλέον, μόνο για την περίπτωση επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας, οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους κάνοντας χρήση του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Ωστόσο, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με τη χρήση του προγράμματος δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19. Ωστόσο, κατά το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης , δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΑΣΙΑ».
Για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν τεθεί σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31/5/2021, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε μειώσεις προσωπικού και σε περίπτωση πραγματοποίησης απόλυσης, αυτή είναι άκυρη.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.
1) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, μπορούν για τον μήνα Μάιο και όχι πέραν της 31ης Μαΐου:
i. Να θέσουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή και
ii. Να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 31/1/2021 και των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες.
2) Επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καλυμμάτων, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, βάσει ΚΑΔ, δύναται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, οι οποίοι επαναπροσλαβάνονται μετά την 31/1/2021 και των οποίων το ωράριο εργασίας τους είναι τουλάχιστον 16 ώρες εβδομαδιαίως κατά την 29/4/2021 ή κατά την ημερομηνία πρόσληψης για όσους έχουν προγενέστερη πρόσληψη.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων τους, μέχρι και σε ποσοστό 100% αυτών. Επιπλέον, επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων τους, μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».
Για όποια διευκρίνιση ή πρόβλημα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας του Εργατικού μας Κέντρου: www.ekkaterinis.gr ,στο πεδίο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ».