Guardian: Η Βρετανία στέλνει ευρωπαίους πολίτες σε κέντρα μεταναστών και τους απελαύνει

257

Περιστατικά κράτησης και απέλασης Ευρωπαίων πολιτών –μεταξύ τους και Ελλήνων– από τις βρετανικές αρχές σε σημεία εισόδου στη Βρετανία αναφέρουν θύματα της νέας πρακτικής, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Όπως καταγγέλλουν ταξιδιώτες, οι ευρωπαίοι πολίτες οδηγούνται είτε σε κέντρα μεταναστών προς απέλαση ή κρατούνται σε χώρους αεροδρομίου χωρίς φυσικά να έχουν τη δυνατότητα για αναζήτηση εργασίας.

Τουλάχιστον 12 Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νέες γυναίκες, κρατήθηκαν και απελάθηκαν από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο σε μόλις 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Ισπανίδες που κρατούνταν και μίλησαν στην εφημερίδα The Guardian. Κάποιοι οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης και απέλασης του Γιαρλς Γουντ σε απόσταση δύο ωρών από την πρωτεύουσα, όπου υποχρεώθηκαν σε καραντίνα στα δωμάτιά τους εξαιτίας κρουσμάτων COVID-19 στο κέντρο.

Πολίτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας κρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε αεροδρόμια της Βρετανίας. Γάλλος υπήκοος φέρεται να παρέμεινε πρόσφατα υπό κράτηση για 48 ώρες, ενώ ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι αρκετοί συμπατριώτες του κρατήθηκαν σε κέντρα απέλασης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η συμπεριφορά του Λονδίνου είναι ταπεινωτική και η εμπειρία της απέλασης τραυματική και έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του υπ. Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες κάτοχοι βίζας έχουν το δικαίωμα για αναζήτηση Εργασίας στο Νησί.

Ωστόσο, επικρατεί σύγχυση για το εάν τελικά οι Ευρωπαίοι μπορούν να εξερευνήσουν τη βρετανική αγορά εργασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους με προσφορά για δουλειά, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας.

Πάντως, γεγονός είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών – από τότε που το Brexit τέθηκε σε ισχύ – δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Ως εκ τούτου, παραμένει σε ισχύ το πόσοι έχουν τεθεί σε κράτηση και πόσοι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα προξενεία τους.