Πιερία: Ανοίγει μόλις το 20% των ξενοδοχείων

473
Αν και ο τουρισμός στη χώρα μπορεί να ανοίγει επίσημα το Σάββατο 15 Μαΐου, όμως για τους δύο δημοφιλέστερους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική και την Πιερία, δε θα αλλάξουν και πολλά πράγματα στον κλάδο. Ο πολύ περιορισμένος αριθμός προκρατήσεων έχει ως αποτέλεσμα στην Χαλκιδική να ανοίξει μόλις το 15% των 540 ξενοδοχείων που διαθέτει ο νομός, ενώ στην Πιερία δεν αναμένεται να ανοίξει περισσότερο από το 20% των 370 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη, δεν αναμένεται να ανοίξει περισσότερο από το 20% των 370 ξενοδοχείων του νομού έως το Σάββατο 15 Μαΐου.
«Το άνοιγμα των ξενοδοχείων φέτος στην περιοχή μας θα γίνει σταδιακά και για την κάθε επιχείρηση θα εξαρτηθεί από τις προκρατήσεις. Φέτος αυτές δείχνει ότι θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Εκτιμώ ότι στις 15 Μαΐου δε θα είναι ανοιχτό περισσότερο από το 20% των ξενοδοχείων του νομού μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιτλακίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός σε ολόκληρη την Πιερία είναι κυρίως οδικός, με αποτέλεσμα πολύ σημαντικό ρόλο να παίζει το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο ακόμα δε λειτουργεί κανονικά. «Οι Εύζωνοι ακόμα δε λειτουργούν και ανοιχτά είναι μόνο τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Νυμφαίας. Δηλαδή, μπορούν να έρθουν ευκολότερα κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Οι Σέρβοι, που έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό, δυσκολεύονται, αφού πρέπει να διασχίσουν βουνά, για να μπουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα. Αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε εξελίξεις, για το πώς θα λειτουργήσουν οι χερσαίες πύλες της χώρας. Το τελωνείο των Ευζώνων αποτελεί τον ‘’ομφάλιο λώρο’’ για τον τουρισμό στην περιοχή μας και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει εκεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό για τα rapid test, ώστε η διέλευση να γίνεται γρήγορα. Αν σημειωθούν καθυστερήσεις, αυτές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για το επόμενο διάστημα», τονίζει ο κ. Τσιτλακίδης.
Τέλος, κατά τον ίδιο η τουριστική κίνηση στην Πιερία αναμένεται να αρχίζει να ομαλοποιείται μετά τις 15 Ιουνίου.