ΓΣΕΕ: «H πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2021»

359

Η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας την Δευτέρα 10 Μαΐου στις 11π.μ. θα παρουσιάσει διαδικτυακά και θα τεκμηριώσει τις θέσεις της για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για το έτος 2021, στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση είναι ανοικτή για το κοινό, με απαραίτητη την προεγγραφή, η οποία πραγματοποιείται πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/33kY5gE

Από τον περασμένο Μάρτιο επιστημονικοί φορείς και εταίροι παραδίδουν τις εκθέσεις τους για τον κατώτατο μισθό, όπως ορίζει η διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού.
Το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Με την τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση, η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 κινδυνεύει να κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης.

Παράλληλα οικονομολόγοι εκτιμούν πως αν αποσυνδεόταν τώρα η αγορά από τον κρατικό αναπνευστήρα, η ανεργία θα σκαρφάλωνε από το 16% στο 25%. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι μπροστά σε τέτοια δυσοίωνα μεγέθη δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο δεν μπορεί να εισηγηθεί και μείωση τόσο για πολιτικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οπότε εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να βγει η οικονομική ζωή από την κατάψυξη στην οποία βρίσκεται εδώ και 15 μήνες.

Συνεπώς τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του 2022 ο κατώτατος μισθός, αναμένεται να μείνει παγωμένος στα 650 ευρώ καθώς οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται «άσκηση επί χάρτου» εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.