Για απόπειρα ανθρωποκτονίας παραπέμπεται σε δίκη η κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

290

Το υπ’αριθμ. 1510/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών την παραπέμπει να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά της Ιωάννας, που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι.

Ο δικηγόρος της άτυχης Ιωάννας, Απ. Λύρας αναφέρει σε δήλωσή του ότι “από την πρώτη στιγμή είχα αναφερθεί ότι η πράξη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι ως βαριά σκοπούμενη βλάβη, διότι από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η κατηγορούμενη είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα” .

Το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα που κατέληξε στο ότι η κατηγορούμενη ήθελε να σκοτώσει την κοπέλα κι αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ασφάλειας, λόγω της ποσότητας και της πυκνότητας του υλικού.

Η αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής

Η 36χρονη κατηγορούμενη πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να αλλάξει στάση και μετά από δέκα μήνες όπου είχε αρνηθεί να απολογηθεί, εμφανίστηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδεχθεί την πράξη της. Από τους ισχυρισμούς της κατά την απολογία της έγινε φανερό ότι στοχεύει σε μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη – κάτι που δεν φάνηκε να αποδέχεται ο εισαγγελέας στην πρότασή του, ούτε τελικά το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι, η ποινή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ σε περίπτωση που γίνει μετατροπή της κατηγορίας μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη έως 10 έτη.

“Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου” είχε υποστηρίξει στην απολογία της.