Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίσκεψη στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο (φωτο)

601

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο και αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς και τα πληρώματα επιφυλακής της μονάδας. Απαντώντας στην προσφώνηση του Διοικητή Σμήναρχου Γρηγόριου Καραμπιτιάνη, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:

“Από την ακριτική Λήμνο, θέλω να στείλω προς όλους τους Έλληνες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας. Ένα μήνυμα που πηγάζει από το υψηλό αίσθημα ευθύνης, από το φρόνημα και την αποφασιστικότητα που διακατέχει τα πληρώματα επιφυλακής, ιπτάμενους και τεχνικούς, καθώς και το προσωπικό της 130 Σμηναρχίας Μάχης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι όλοι αυτοί που, αγνοώντας κούραση και προσωπικό κόστος, υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Όλοι που, με πίστη, μαχητικότητα και συνέπεια, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο.

Θέλω, για μια ακόμα φορά, να τονίσω ότι η Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν.

Και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είστε εσείς, οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.
Χριστός Ανέστη!”

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μετέβη στον Άγιο Ευστράτιο, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Υποσμηναγού Νικολάου Σαλμά κι έκανε την ακόλουθη δήλωση :

“Με συγκίνηση υποκλίνομαι στη μνήμη του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, του πρώτου νεκρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε αερομαχία στο Αιγαίο.

Στις 18 Ιουνίου 1992, ο 27χρονος ιπτάμενος έχασε τη ζωή του εδώ, στη θαλάσσια περιοχή του Άη Στράτη, υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο από τουρκικά αεροσκάφη.

Η ηρωική του πράξη δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η πατρίδα τον ευγνωμονεί.
Όπως ευγνωμονεί και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας και την εθνική μας κυριαρχία.”

Κατόπιν αναχώρησε για τον οικισμό του νησιού, όπου την υποδέχτηκε η Δήμαρχος Μαρία Κακαλή. Η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Δημοκρατίας του νησιού και δήλωσε τα εξής:

«Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι, τις τελευταίες δεκαετίες, ισχυρή και εγγυάται την πολιτική ελευθερία και τα δικαιώματα όλων μας, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τα «πέτρινα χρόνια» της ιστορίας μας. Η μνήμη είναι προϋπόθεση της εθνικής μας αυτογνωσίας και αυτήν υπηρετεί το Μουσείο της Δημοκρατίας, ιδίως για τις νεότερες γενιές.»

Στη συνέχεια περπάτησε στον οικισμό, συναντήθηκε με μέλη της τοπικής κοινωνίας και συνομίλησε με μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είχε συνάντηση επίσης στο Δημαρχείο με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ακολούθησε επίσκεψη στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού και στο 511 ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού. Από εκεί, η Πρόεδρος μετέβη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγίου Ευστρατίου, όπου την υποδέχτηκε ο Διοικητής ΔΑΝ Νικόλαος Χαραλαμπίδης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στον Άγιο Ευστράτιο η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό, σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς γιορτάζουμε και αυτό το Πάσχα σε συνθήκες πανδημίας. Ελπίζουμε όμως, βάσιμα, ότι σύντομα θα ανακτήσουμε πλήρως τη ζωή μας, χωρίς φόβο και περιορισμούς. Η άμεση ανταπόκριση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι η πιο ισχυρή μας εγγύηση για να επιτύχουμε το ταχύτερο την ανοσία της κοινότητας και να περάσουμε ένα πολύ πιο ελεύθερο καλοκαίρι.

Βρίσκομαι κοντά στους ακρίτες μας, στη Λήμνο και στον Άη Στράτη. Κοντά στους συμπολίτες μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που σε δύσκολες συνθήκες προστατεύουν τα σύνορα και εγγυώνται την ασφάλειά μας. Από την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους αντλούμε έμπνευση και αισιοδοξία. Η χώρα μας θα βγει πιο δυνατή και ενωμένη και από αυτή την κρίση.
Χριστός Ανέστη!”

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.