Ιερουσαλήμ: Σε συνθήκες προ πανδημίας η αφή του Αγίου Φωτός

260

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, για την Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, με τη συγκέντρωση του πλήθους των πιστών να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή, της περσινής χρονιάς, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων για την εξάπλωση της COVID-19.

Ωστόσο, οι φετινοί εορτασμοί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στην Ιερή Γη, στην οποία βρίσκονται τόποι προσκυνήματος για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, επισκιάζονται από μία τραγωδία.

Το Ισραήλ πενθεί το θάνατο 45 Εβραίων προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν, όταν επικράτησαν συνθήκες πανικού τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης προς τη Μεγάλη Παρασκευή, στη διάρκεια της διοργάνωσης ενός θρησκευτικού φεστιβάλ στα βόρεια του Ισραήλ.

Καθώς η Ιερουσαλήμ είχε τεθεί σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκε σχεδόν μέσα σε μία άδεια εκκλησία.

«Η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά λύπης» δήλωσε η Ροζαλίν Μανίς, μία πιστή από τη Γιάφα, ιστορική πόλη και αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια, είναι μεταξύ των 400 πιστών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία.

«Αυτή τη χρονιά είναι καλύτερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές, καθώς πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο δεν επισκέπτονται τη χώρα. Σήμερα, είμαστε μόνο εμείς, που ζούμε εντός της χώρας. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από την περσινή χρονιά» παρατήρησε η Μανίς.

Και Αμερικανοί ανάμεσα στα θύματα

Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην τραγωδία που συνέβη στο Όρος Μερόν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί πολίτες που έχουν επηρεαστεί και παρέχει κάθε δυνατή προξενική βοήθεια στους Αμερικανούς που έχουν πληγεί και τους οικείους της. Σε ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεν έχουμε άλλα σχόλια».