Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα δείχνουν νικητή των εκλογών τα exit polls

286

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας φαίνεται να κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll του Top Channel TV, ωστόσο το κόμμα του Έ. Ράμα αναμένεται να δώσει μάχη για την πλειοψηφία στη Βουλή

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξόδου, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού Ora News, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προηγείται, λαμβάνoντας από 41%-45% των ψήφων, ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 44%-48% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι με 4%-8%.

Μετά από αυτές οι εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα βγει αυτοδύναμο το κόμμα του Έντι Ράμα ή αν κληθούν να τηρήσουν την προεκλογική τους συμφωνία για συνεργασία το Δημοκρατικό Κόμμα και το LSI.

ΜΜΕ προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μιλούν για αυτοδυναμία Ράμα με 71 έδρες στη νέα βουλή, ενώ άλλα exit polls, που όμως δεν θεωρούνται αξιόπιστα, δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, με την αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης, Μονίκα Κριεμάδι, να κάνει λόγο για “σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης”.

Στο 48% η συμμετοχή

Οι κάλπες στην Αλβανία έκλεισαν στις 7 μ.μ. με τη συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2017).

Η ψηφοφορία στα 5.200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά με κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.

Η επιτυχής διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία Λιουίγκι Σορέκα, την αρχή του τέλους των εκλογών στη χώρα. Απομένει, ωστόσο, η καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που παραδοσιακά αμφισβητείται στις αλβανικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθούν σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters