Μόσιαλος: Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί – Θα ζούμε με τον ιό για δεκαετίες

466

Θα γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί για τον κοροναϊό κάθε ένα με δύο χρόνια, όπως ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος

«Από τέλη Μαΐου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών, ωστόσο δεν θα έχουμε χτίσει ακόμα το τείχος ανοσίας που χρειάζεται», ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως «αν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας. Δεν θα έχουμε φτάσει στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο κοροναϊός, ο κ. Μόσιαλος απάντησε πως «ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κοροναϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης». Όσον αφορά στα εμβόλια, εξήγησε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο». Ωστόσο, θα γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε ένα με δύο χρόνια όπως και για τη γρίπη.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν έπειτα από εμβολιασμούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι πιθανές παρενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι πολύ σπάνιες. Σχετικά με τα κορονοπάρτι σχολίασε ότι θα έπρεπε να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, καθώς όλα τα ανοίγματα που έχουν ανακοινωθεί θα υλοποιηθούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη έξαρση.

Πηγή: ethnos.gr