Κεραμέως: Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2021, δε θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις – Παράταση του σχολικού έτους

257

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2021, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε διαδικτυακή συνέντευξη για το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας ξεκινώντας, ανέφερε ότι φέτος δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ σημείωσε ότι τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν για τα ΓΕΛ οι Πανελλήνιες 2021 και την Τρίτη 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Ο βαθμός των μαθητών θα προκύψει από τον μέσο όρο των βαθμών α’ και β΄τετραμήνου.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε παράταση της σχολικής χρονιάς ως εξής:

– Για νηπιαγωγεία κι δημοτικά έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου

– Για γυμνάσια και λύκεια έως και τις 11 Ιουνίου

Οι κατατακτήριες για πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θα αρχίσουν μετά τις 20 Μαΐου.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις 10 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test δυο φορές την εβδομάδα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Επιπλέον, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι τα self test θα είναι υποχρεωτικά και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου, όπως στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.

«Σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων» ανέφερε η κα Κεραμέως σε ερώτηση για το αν υπάρχει φόβος για «έκρηξη» των κρουσμάτων, με την υπουργό να τονίζει ότι τα self test μπορούν να βοηθήσουν για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θετικό κρούσμα θεωρείται μόνο εάν «επιβεβαιωθεί» το θετικό self test από τον ΕΟΔΥ, μετά από επαναληπτικό τεστ την επόμενη ημέρα και τότε θα ενεργοποιείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι η «φυσική θέση» των παιδιών είναι να βρίσκονται στα σχολεία, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες προσαρμογής που υπάρχουν με τις εναλλαγές σχολείου και τηλεκπαίδευσης.

Αναφορικά με τα φροντιστήρια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για την ημερομηνία ανοίγματος, συνεπώς δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί άμεσα.

Τέλος, η κα Κεραμέως, σημείωσε ότι θα υπάρχει επέκταση (και κατόπιν συζήτησης με την επιτροπή των ειδικών) για τις πρακτικές των φοιτητών που είναι στον «αέρα».

Σε ερώτηση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη «γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε τον υποψήφιο φοιτητή, τον συμφοιτητή τους και τους Έλληνες φορολογούμενους». Από φέτος, θα εφαρμοστεί και το μέτρο του παράλληλου μηχανογραφικού, τόσο μέσω Πανελληνίων, όσο και με απολυτήριο Λυκείου για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Μέχρι τις 15 Μαϊου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, τόνισε και πάλι η κα Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε και στα Δημόσια ΙΕΚ και γενικότερα όλες τις βαθμίδες που παραμένουν κλειστές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο αλλά θα συζητηθούν και πάλι με την Επιτροπή των Ειδικών.