Κοροναϊός: Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα και αφού εμβολιαστούμε-Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

276

Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι ενδέχεται να μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό. Γι’ αυτό πρέπει να εξακολουθούν να φοράνε μάσκα.

Είναι η ερώτηση που βρίσκεται στα χείλη όλων: τι θα μπορώ να κάνω όταν εμβολιαστώ; Και κυρίως: θα χρειαστεί να φοράω μάσκα;

Ανάλογα με το ποιο μέρος του κόσμου ζείτε, η απάντηση μπορεί να διαφέρει. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κόσμος θα πρέπει να εξακολουθεί να φοράει μάσκα, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι.

Φαίνεται περίεργο, όμως φαίνεται πως ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν είμαστε ασφαλείς από αυτόν.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έκανε ένα εικονογραφημένο αφιέρωμα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι εμβολιασμένοι πολίτες οφείλουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Αναλυτικός οδηγός

1. Το τέλος της πανδημίας μπορεί να μοιάζει πιο κοντά, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι άμεση. Για να καταλάβει κανείς το γιατί, είναι βασικό να κατανοήσει πώς λειτουργεί το εμβόλιο. 

2. Αρχικά το εμβόλιο χορηγείται με μία ένεση, βαθιά σε ιστό του σώματός μας 

3. Αυτό ενεργοποιεί τον οργανισμό μας να δημιουργήσει αντισώματα ώστε να αντιμετωπίσει συστημικά τον ιό. 

4. Κάποια από τα αντισώματα κυκλοφορούν σε άλλα σημεία του σώματος και μας προστατεύουν από το να νοσήσουμε βαριά.

5. Συνήθως ο κοροναϊός μπαίνει στο σώμα μας από την ρινική κοιλότητα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν αν το σώμα μας παράγει αρκετά αντισώματα ώστε να παρεμποδίσει τον ιό από το να πολλαπλασιαστεί σε εκείνο το σημείο. 

6. Ο κοροναϊός θα επιχειρήσει να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματός μας, όπως το αναπνευστικό μας σύστημα. Τα αντισώματα πιθανότατα θα τον εξουδετερώσουν. Αυτό σημαίνει ότι ένας εμβολιασμένος άνθρωπος μάλλον δεν θα αναπτύξει συμπτώματα, ακόμα κι αν ο ιός πολλαπλασιαστεί στη μύτη του. 

7. Όμως τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να φέρουν αρκετό ιικό φορτίο στις μύτες τους για να μολύνουν άλλους. Έτσι, αν ένας εμβολιασμένος άνθρωπος αναπνεύσει ή φτερνιστεί, θα μπορούσε να κολλήσει κάποιον άλλον, ακόμα κι αν ο ίδιος αισθάνεται μια χαρά. 

8. Αυτό σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις, ακόμα και αν το ατομικό τους ρίσκο είναι πολύ χαμηλότερο. 

Πηγή: tanea.gr