Γρ. Τάσιος: Το χρώμα στον υγειονομικό χάρτη είναι αυτή τη στιγμή κόκκινο και φαίνεται ότι και εμείς βαδίζουμε στο ίδιο χρώμα, εάν δεν δουλέψουμε έστω από τον Ιούλιο

199

“Βλέπουμε τα οικονομικά των ξενοδοχείων να “κοκκινίζουν” μετά τον Οκτώβριο και για αυτό το λόγο ζητήσαμε νέα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης”

Για μια “καλή μέρα” που σηματοδοτεί το πρώτο crash test για τον τουρισμό – προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το οριζόντιο άνοιγμα της 14ης Μαΐου – μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 102fm και τον Γιώργο Μητράκη. Αναφερόμενος στο τέλος της 7ήμερης καραντίνας από σήμερα για επισκέπτες που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και φτάνουν σε εννέα διεθνή αεροδρόμια και δύο χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση είτε να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είτε να έχουν βρεθεί αρνητικοί σε pcr test 72 ωρών, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ισχύουν και για τους τουρίστες οι ίδιοι περιορισμοί που ισχύουν για τους Έλληνες, δηλαδή “δεν θα μπορούν να περιδιαβαίνουν τη χώρα, όταν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό”.

“Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν κρατήσεις αυτήν την εποχή, παρά ελάχιστες. Δεν ρισκάρει να έρθει κάποιος εύκολα όταν η χώρα βρίσκεται επιδημιολογικά στο κόκκινο και ίσως χρειαστεί να μπει σε καραντίνα στην επιστροφή, όταν το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή και όταν είναι κλειστή η εστίαση”, τόνισε ο επικεφαλής της ΠΟΞ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το Πάσχα υπάρχουν λίγες κρατήσεις από Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μετακινηθούν οδικώς κυρίως σε Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά υπογράμμισε ότι ελάχιστα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα, περίπου το 5 – 10% του συνόλου των επιχειρήσεων.

“Οι τέσσερις μέρες δεν είναι πολύ μεγάλη ανάσα, διότι από τις 4 Μαΐου τα ξενοδοχεία θα είναι και πάλι άδεια και δεν συμφέρει να λειτουργήσουν για ελάχιστες κρατήσεις” είπε ο κ. Τάσιος. Ερωτηθείς για το εάν πρέπει να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα απάντησε: “Είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο γιατί όλοι βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση και θέλουμε να μετακινηθούμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Υπάρχει αγωνία για τα κρούσματα, για τα νοσοκομεία μας που είναι γεμάτα και εν όψει καλοκαιριού, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη πάντα, δεν ξέρω αν έχει νόημα να κάνουμε αυτήν την απόδραση”. Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στην επιστολή της ΠΟΞ προς τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Περιφέρειες, με την οποία “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για πιθανές αστοχίες φέροντας ως παράδειγμα τις περσινές ουρές χιλιομέτρων, “εάν δεν στελεχωθούν σωστά οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί. Ζητάμε να υπάρξουν άμεσα συντονισμός και ενέργειες προτού γίνουμε καταγγελτικοί, διότι η φιλοξενία είναι υπόθεση όλων”.

Τέλος, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ την χαρακτήρισε “πολεμική” και εξέφρασε την αγωνία των συναδέλφων του για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

“Το χρώμα στον υγειονομικό χάρτη είναι αυτή τη στιγμή κόκκινο και φαίνεται ότι και εμείς βαδίζουμε στο ίδιο χρώμα, εάν δεν δουλέψουμε έστω από τον Ιούλιο. Βλέπουμε τα οικονομικά των ξενοδοχείων να “κοκκινίζουν” μετά τον Οκτώβριο και για αυτό το λόγο ζητήσαμε νέα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης”.