Εμείς φταίμε για όλα

257

Του Ηλία Χρυσικού*

Ο κόσμος, ζαλισμένος από τη λαίλαπα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων -που μας επέβαλαν-, αλλά πρωτίστως των Ελληνοτουρκικών θεμάτων, με τις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, περιμένει να ακούσει κάτι…που να του δίνει προοπτική και ελπίδα.

Και επειδή ο εξ ανατολών γείτονας καραδοκεί, έχοντας πάντοτε αρνητικές διαθέσεις που έχουν διαφανεί και εκφράζονται… και έχοντας θέσει σε “αιχμαλωσία” το Πατριαρχείο, καθώς επίσης να προσπαθεί να “κατακτήσει” πληθυσμιακά την Λέσβο, την Χίο και οικονομικά την Θράκη, -υπό το πρόσχημα της προστασίας ιερών τόπων του Ισλάμ-, και επειδή “δείχνουν τα δόντια τους” στην Ανατολική Μεσόγειο για δήθεν “δίκαιο διαμοιρασμό” του ενεργειακού πλούτου, αναρωτιέμαι εάν εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε παρὰ πόδα;

Και επειδή έχουμε διώξει με την “βλακώδη” πολιτική μας, όλο το επιχειρηματικό μας κεφάλαιο, διώξαμε και διώχνουμε τα καλύτερα μυαλά, δώσαμε αεροδρόμια, λιμάνια, τουριστικούς χώρους σε ξένους και μάλιστα σε τιμές “μπιρ παρά” βαυκαλιζόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα. Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι τον κόσμο δεν τον κυβερνούν οι κυβερνήσεις, τον κυβερνούν οι ψευδαισθήσεις και αν έλειπαν οι ψευδαισθήσεις, η πολιτική θα είχε σβήσει.

Κάποιοι που επιζητούν πιο ρεαλιστικές ελπίδες, πουλάνε έναντι αδράς αμοιβής τα πάντα. Ακόμη και τα όσια και τα ιερά. Και επειδή έρχονται Άγιες ημέρες ενθυμούμαι τον Ιούδα, που αν ζούσε σήμερα τα τριάκοντα αργύρια δεν θα του ήταν αρκετά. Μόνο που οι “Ιούδες” στους νεότερους καιρούς, δεν είναι κάποια μεμονωμένα άτομα, αλλά είναι μερίδες του λαού. Και δεν αποτελούμε εξαίρεση εμείς, διότι συχνά προδώσαμε τον εαυτό μας, προδώσαμε τον εθνισμό μας, δηλ. ότι ωραίο και σημαντικό έβγαλε ο τόπος αυτός και συγκεκριμένα εννοώ τη γλώσσα, τη γραφή, την ιστορία, τα Ιερά και τα Όσια. Και επειδή γράφω “σκληρά” και μιλάω πάντα δημόσια, με το θάρρος ενός “πικραμένου” ανθρώπου, δυστυχώς αντικρίζω το τίποτε και τους σύγχρονους “Ιούδες”.

Ας μη κατηγορούμε λοιπόν τους ξένους, για όσα μας κάνουν. Εμείς υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Εμείς προδίδουμε καθημερινά την έρμη Πατρίδα, που της άξιζε και της αξίζει καλύτερη μοίρα. Ας βασιστούμε στις αληθινές προθέσεις και στα ωραία αισθήματα. Και επειδή τα πάθη του Θεανθρώπου, -που έρχονται την επόμενη εβδομάδα-, σε ψυχολογικό επίπεδο ίσως να συμβολίζουν και τα πάθη που περνάει ο κάθε άνθρωπος.

Πρόκειται για μια υπενθύμιση, διότι όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, πάντα θα υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές, όπως πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, όπως: οι συγκυρίες, ή τα δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή κάθε ανθρώπου.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr