Σκληρή αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου on camera και εφ΄ όλης της ύλης

288

Αρχικά εγκάρδιο κλίμα, το οποίο όμως αντεστράφη σχεδόν πλήρως στις δευτερολογίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, επεκράτησε κατά τις δηλώσεις των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, η οποία ακολούθησε τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επικεφαλής των διπλωματιών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν βολές για ζητήματα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως το μεταναστευτικό και τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, μολονότι νωρίτερα είχαν κάνει και οι δύο αναφορά στη μακρά φιλία που τους συνδέει από το 2003, όταν και είχαν γνωριστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, λαμβάνοντας τον λόγο για να απαντήσει στη δεύτερη τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, που είχε ασκήσει κριτική στην αρχική τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού, “η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, με 400 υπερπτήσεις μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος, ούτε καν μόνο πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα”.

Για δε το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι “μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα”.

Για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, που έθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ως ζήτημα “παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης”, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “στρατός στα νησιά υπάρχει επειδή απειλούνται από κάπου, καθώς απέναντί τους υπάρχει ολόκληρη αποβατική δύναμη. Εάν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος, κάποιοι οφείλουν να μας το πουν”.

Για τα 10 μίλια εναερίου χώρου έναντι των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι υφίστανται ως καθεστώς από το 1931, ενώ η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά γι’ αυτό το 1975.

Για δε την αποστροφή του λόγου του Τούρκου υπ. Εξωτερικών περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη λόγω της μη αναγνώρισης από την Ελλάδα “τουρκικής εθνικής ταυτότητας” σε αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε, όπως είχε αναφέρει και στην αρχική τοποθέτησή του, ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία “αν θυμάμαι καλά”, όπως είπε, “έχει υπογράψει και η Τουρκία”.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας  είχε κάνει λόγο για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στη θρησκευτική ελευθερία, με χαρακτηριστική τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που θα εγκαινιαστεί και επίσημα μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Μίλησε για ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, ακόμη και για τα θέματα στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

“Άξονας μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη, στη βάση των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην οποία η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεση να ενταχθεί”, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

-“Συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξής τους, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Συμφωνήσαμε σε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά και να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, να αλλάξουμε το κλίμα.

-Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποφυγή δηλώσεων και κινήσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα, καθώς πρόσφατα οι παράνομες ενέργειες είχαν κλιμακωθεί.

-Για μας υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, καθώς τέτοια αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και άρα και το ελληνικό κράτος

-Ευελπιστούμε ότι όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στην Πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία είναι το μόνο διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο λύσης.

-Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, εφ’ όσον η ίδια το επιθυμεί, ενώ εκτιμούμε ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί μια τέτοια ένταξη.

-Στηρίζουμε την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με απαράβατο κανόνα, ωστόσο, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών – μελών της ΕΕ

-Απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά

-Μας λυπεί ιδιαίτερα το casus belli για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

-Η Τουρκία δεν αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας, με παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι άκυρο, καθώς παραβιάζει δικαιώματα τρίτων κρατών.

-Εκφράσαμε τη βούλησή μας για αναστροφή της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη, κάτι που θα βοηθούσε και τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας

-Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά και περίπλοκα προβλήματα

-Δεν αρνούμαι την πραγματικότητα, έχουμε πολύ δρόμο, μπορούμε όμως να κάνουμε ένα βήμα.

-Απηύθυνα πρόσκληση ο Μ. Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, ώστε να προετοιμάσουμε μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Τσαβούσογλου: Παραβιάζετε δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας”, κάνετε pushback σε μετανάστες

Στην απάντηση του στον Νίκο Δένδια, ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για “παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστά η μη αποδοχή της τουρκικής ταυτότητας μελών της μειονότητας της Θράκης”, κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές pushback κατά πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες από τις τουρκικές ακτές προς ελληνικά νησιά, ενώ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε ότι “αν μιλήσουμε για τη Λωζάνη, τότε πρέπει να δούμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το ζήτημα του εναερίου χώρου της Ελλάδας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ξεκινήσει νωρίτερα την αρχική τοποθέτησή του σε ήπιους τόνους, σημειώνοντας ότι “μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τετελεσμένα και προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκταία. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, καθώς και ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

“Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί διεθνής σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι συμμετέχουσες στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο”.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς “είμαστε γειτονικές χώρες και πρέπει να τις διευρύνουμε. Εργαζόμαστε σε έναν οδικό χάρτη για αυτό”.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη:

-Θέλουμε να αρχίσει εκ νέου και η λειτουργία των χερσαίων συνοριακών διαβάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

-Μιλήσαμε για την αποτελεσματική συνεργασία μας για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα ενάντια σε οργανώσεις όπως οι FETO (σ.σ. όπως αποκαλεί η Τουρκία το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν), PKK, YPG (σ.σ. κουρδικές πολιτοφυλακές της βόρειας Συρίας) κλπ.

-Απαιτείται συνεργασία και όχι ανταγωνισμός στο ζήτημα της μετανάστευσης

-Μιλήσαμε και για το ζήτημα των μειονοτήτων – Για τους ομογενείς μας που ζουν στη Θράκη, την τουρκική μειονότητα

-Για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, έχουμε υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές και είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί της

-Για την αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε βοήθεια για τη διατήρησή τους, ενώ το ίδιο ισχύει για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

-Οι επισκέψεις ένθεν κακείθεν, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι συναντήσεις των ηγετών των χωρών μας θα δημιουργούσαν γόνιμο έδαφος για την επίλυση των διαφορών μας

– Με τον Νίκο Δένδια διατηρούμε προσωπική φιλία από το 2003, όταν γνωριστήκαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο”.

 

Στον απόηχο της επεισοδιακής αντιπαράθεσης στη συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Πηγές ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας

Παραλλήλως, πηγές του ΥΠΕΞ, διευκρίνιζαν σχετικά με το on camera  πινγκ πονγκ μεταξύ του Νίκου Δένδια του τούρκου ομολόγου του πως η Ελλάδα προσέρχεται με θετική ατζέντα στις συνομιλίες αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις της.

Επ αυτού, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: “Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις”.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνουν ότι με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

“Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”.

Για πλήρη συνεννόηση Μητσοτάκη- Δένδια, κάνουν λόγο και από το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. “Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.