Σήμερα ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν της Παναγίας

210

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας και προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους χριστιανούς ορθόδοξους. Η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, επιτυγχάνεται με πολλές εκφράσεις χαράς, αγαλλίασης αλλά και θριάμβου. Το όνομά του το έλαβε από την όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας.

Σήμερα, θα τελεστεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας με πιστούς και αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, κάθε ναός θα μπορεί να υποδεχτεί έναν πιστό ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τους 20 πιστούς. Ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας όπως η απαραίτητη χρήση μάσκας και η τήρηση της απόστασης μεταξύ των πιστών.

Ας τιμήσουμε και εμείς, όπως νιώθει ο καθένας, αυτήν την υπέρλαμπρη γιορτή της Ορθοδοξίας μας!

Ο Ακάθιστος Ύμνος

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.

Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.