Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας για το κορονοπάρτι γενεθλίων

420

Πρόστιμο ύψους 20.000 νορβηγικών κορωνών (1.974 ευρώ) θα πληρώσει τελικώς η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid σε “κορονοπάρτι” που διοργάνωσε για τα 60ά γενέθλιά της.

Οι συνθήκες της γενέθλιας σύναξης υπό κανονικές συνθήκες δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε επιβολή προστίμου, τόνισε η νορβηγική αστυνομία, ωστόσο σημείωσε ότι οι απαιτήσεις από την πρωθυπουργό της χώρας θα πρέπει να είναι υψηλότερες.

“Μολονότι ο νόμος πρέπει να είναι ίδιος για όλους, δεν είμαστε όλοι ίδιοι”, τόνισε ο Ole Saeverud, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην νοτιοανατολική περιφέρεια του Όσλο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

H Solberg έχει ήδη παραδεχθεί ότι παραβίασε τις πανεθνικές οδηγίες για τα μέτρα περιορισμού και προστασίας έναντι του κοροναϊού, συμμετέχοντας σε οικογενειακή σύναξη σε χειμερινό θέρετρο τον Φεβρουάριο. Στα γενέθλια συμμετείχαν περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους επιτρεπόταν με βάση τα όρια που έθεταν οι κρατικές οδηγίες.

“Η Solberg είναι η πλέον υψηλόβαθμη εκλεγμένη αντιπρόσωπος του έθνους και σε σειρά περιπτώσεων ηγείται της λήψης κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξ ου και θεωρήθηκε αναγκαίο να επιβληθεί πρόστιμο, ώστε να διασωθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώσης στα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού”, κατέληξε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Νορβηγία έχει σχετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει να αίρει το σκληρό της lockdown από το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου.