Κ.Σ. Κατερίνης : Ο Πρωθυπουργός ποντάρει σε κουτσό άλογο στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

244

Από τα τέλη  Φεβρουαρίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωση της Κυβέρνησης που αφορά σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Στο νομοσχέδιο αυτό, το αναλυτικό περιεχόμενο του οποίου έχει διαρρεύσει από πηγές εκτός Κυβέρνησης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ορισμένες απαράδεκτες διατάξεις όπως η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

Για τη διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο για πρώτη φορά έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, αντί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο υπάγεται η αρμόδια επιστημονική κοινότητα (κτηνίατροι), δεν ενημερώθηκε κανείς από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.

• Δεν ενημερώθηκαν οι Δήμοι που είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων, (Ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιάζει για τα ζώα το υπουργείο Εσωτερικών – Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.)

• Δεν ενημερώθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που είναι οι μοναδικές επιστημονικά αρμόδιες για τα ζώα συντροφιάς,

• Δεν ενημερώθηκε ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας που είναι το μοναδικό αρμόδιο σωματείο από πλευράς πολιτών,

• Δεν ενημερώθηκαν οι διάφοροι όμιλοι που ασχολούνται άμεσα και ενεργά με συγκεκριμένες φυλές σκύλων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν σώσει αρχαίες Ελληνικές φυλές, όπως ο Κρητικός Λαγωνικός ή Κρητικός Ιχνηλάτης,

• Δεν ενημερώθηκαν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν 180.000 κυνηγούς, πολλοί από τους οποίους είναι κάτοχοι κυνηγετικών σκύλων

• Δεν ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διατηρούν μεγάλο αριθμό ποιμενικών σκύλων και με τους οποίους έχουν γίνει προσπάθειες ανάδειξης, διάσωσης και διατήρησης του Ελληνικού Ποιμενικού, ενός σκύλου εργασίας με εξαιρετικά και πολύτιμα χαρακτηριστικά,

• Δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες, οι οποίοι ποτέ δε ρωτήθηκαν αν επιθυμούν να υπάρχουν αδέσποτα στις πόλεις, στα σχολεία, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές με τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουν σήμερα.

• Δε ρωτήθηκαν πολλά φιλοζωικά σωματεία, κάποια από τα οποία έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου και ιδίως σε αυτή που αφορά στην υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών μας.

Αντίθετα, υπάρχουν ελάχιστα φιλοζωικά σωματεία, που είναι πλήρως ενημερωμένα και στηρίζουν το σχέδιο νόμου. Ορισμένα από τα αυτά μάλιστα, δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε πρωτοφανείς ύβρεις και συκοφαντική δυσφήμιση, ενάντια σε όλους όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, είτε αυτοί λέγονται Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε λέγονται Δήμοι, είτε λέγονται κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης στις 4 Απριλίου, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις όπως «το νομοσχέδιο είναι σωστό και δε θα αλλάξει» και «έχουμε κάνει εκτενέστατη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους».

Ενώ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο, στην οποία φορείς και πολίτες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη επί ενός νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνει δημόσια πως το νομοσχέδιο δε θα αλλάξει.

Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες δηλώνουν πως δεν κλήθηκαν σε συζήτηση για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως έχει κάνει εκτενέστατη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών όπως η δημόσια διαβούλευση και η γενικότερη στάση του κ. Μητσοτάκη δεν μας εκπλήσσει. Παραμονές πρωτοχρονιάς, και ενώ η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν είχε πάρει καμία σχετική απόφαση, αποφάσισε και επέβαλλε την απαγόρευση στη λειτουργία πολλών καταστημάτων που είχαν ανοίξει μόλις μία βδομάδα νωρίτερα και την απαγόρευση μετακίνησης για διάφορες δραστηριότητες οι οποίες επίσης είχαν επιτραπεί μόλις μία βδομάδα νωρίτερα.

Είναι προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως το αξίωμα του του δίνει το δικαίωμα να παρακάμπτει τόσο τους ειδικούς όσο και τους πολίτες και να προχωρά σε αποφάσεις που αποτελούν προσωπικές επιλογές ακόμη και αν είναι εις βάρος των πολλών.

Ένα νομοσχέδιο όμως, ψηφίζεται στη βουλή. Και το λόγο έχουν όλοι οι Βουλευτές και κυρίως αυτοί που ανήκουν στην Κυβέρνηση.

Και αυτό είναι το στοίχημα σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έρχεται. Θα τολμήσουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λάβουν υπόψη, την επιστήμη, τη λογική και τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και πολιτών που θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ή θα παρασυρθούν στις λανθασμένες επιλογές του κ. Μητσοτάκη, που ποντάρει όπως όλα δείχνουν στο κουτσό άλογο αυτής της κούρσας, σε μία μικρή μειοψηφία δηλαδή φιλοζωικών σωματείων, τα οποία είναι και τα μόνα που τον στηρίζουν;

Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης.