Αντιδράσεις για το «ψαλίδι» που μειώνει τις θερινές διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες

366

Την αντίδραση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία προβλέπεται ο περιορισμός των θερινών διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με μία αιφνιδιαστική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να περικόψει τις «δικαστικές διακοπές» για την περίοδο από 1η έως 15 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας την περσινή πρακτική. Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Ένωσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο παραθέσαμε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας καλύφθηκαν με εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών και υπερδιπλασιασμό των πινακίων μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και αντιληφθήκαμε ότι το μέτρο χρησιμοποιήθηκε μόνο για συμβολικούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Καταθέσαμε, επίσης, στατιστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, που αποδεικνύουν ότι η περίοδος του θέρους (από την 1η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου) είναι περισσότερο στάδιο παραγωγικής εργασίας παρά διακοπών. Οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων είναι σταθεροί σε σχέση με όλο το υπόλοιπο δικαστικό έτος.
Έγινε, επίσης, υπενθύμιση ότι στην περίοδο των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες εξακολουθούν να λειτουργούν σε Τμήματα. Στις ενημερωτικές συναντήσεις που ζήτησε η Ένωση από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τεθούν οι σχετικοί προβληματισμοί και θα υποβληθούν τα αιτήματά μας».