Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα ή αύριο η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

244

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εάν θα αλλάξει κάτι στην εμβολιαστική διαδικασία με το εμβόλιο της AstraZeneca και αν θα υπάρξουν νέες συστάσεις και ηλικιακά όρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό παρουσίας στα ραντεβού με το εν λόγω εμβόλιο ανέρχεται στη χώρα μας στο 93%.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έκρινε ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου από το εμβόλιο παραμένει “θετικό”.

Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών. Επίσης, θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.

Στην Ιταλία το υπουργείο Υγείας δήλωσε πως η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κοροναϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, “δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους”.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κοροναϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Εναλλακτικό εμβόλιο θα προσφέρεται στη Βρετανία για τους κάτω των 30 ετών λόγω των στοιχείων για θρόμβους αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στη Βρετανία.