“Γκάφα” Τσίπρα με την Ακρόπολη, την Μενδώνη και τη δήθεν μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στον ιερό Βράχο

424

Γκάφα… ολικής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιστράτευσε Fake News στην προσπάθεια του να επιτεθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατηγορώντας την για δήθεν τοποθέτηση μαρμάρινης επιγραφής με το όνομά της στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, η είδηση που έκανε από το πρωί και το γύρο του διαδικτύου, ήταν πως η Λίνα Μενδώνη ετοιμάζεται να τοποθετήσεις τρεις μαρμάρινες επιγραφές με το όνομά της στην Ακρόπολη, με τους χρήστες του twitter να επιδίδονται σε πάρτι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει για την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού το θέμα, προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως αιχμηρή ανάρτηση στην οποία ανέφερε τα εξής:

“Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της, σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα”.

Μόνο που όπως φάνηκε στη συνέχεια, η είδηση για την οποία έσπευσε να σχολιάσει είναι ψευδής, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε, τονίζοντας πως “καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών”.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείο γίνεται λόγο για “στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη” και για “fake news” στα οποία αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ “στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται” στην Ακρόπολη.

Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των πινακίδων όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών και οι οποίες καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται αναφορά στον δωρητή του έργου, που είναι το Ιδρυμα Ωνάση, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα της Λίνας Μενδώνη, αλλά μόνο ότι η δωρεά έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού…

Επιγραφές Ακρόπολη
Επιγραφές Ακρόπολη

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ:

“Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ.

Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών”.

Πως ξεκίνησε η διασπορά της είδησης

Ο διαδικτυακός “σάλος” ξεκίνησε με δημοσίευμα της Αυγής, στο οποίο οι συντάκτες του υποστηρίζουν πως στη σύμβασης δωρεάς Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση για τα έργα στον Ιερό Βράχο, προβλέπεται να τοποθετηθούν μαρμάρινες επιγραφές με το όνομα του χορηγού και της Λίνας Μενδώνη. Μάλιστα δίνονται και λεπτομέρειες που αναφέρουν πως οι επιγραφές θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία και ειδικότερα, “στην Πύλη Μπελέ στα Προπύλαια στη βάση του αναβατορίου, στον Περίπατο της Ακρόπολης και στην κορυφή του αναβατορίου, στον περιβάλλοντα χώρο του Ερεχθείου”.

Μάλιστα έχουν ανεβάσει και το επίμαχο άρθρο της σύμβασης που αναφέρει τα εξής:

Το άρθρο 9 με τίτλο “Αναφορά της δωρεάς” ορίζει ότι:

“Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος”.

Το Twitter ξεσάλωσε

Βέβαια, μέχρι να δημοσιοποιηθεί η διάψευση από το υπουργείο οι χρήστες του ελληνικού twitter δεν άφησαν ασχολίαστο το ζήτημα, προχωρώντας σε καυστικές αναρτήσεις στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν πως δεν έχει γραφτεί ποτέ το όνομα χορηγού ή υπουργού, σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ διερωτώνται πως μπορεί να σκοπεύει να βάλει το όνομά της στην Ακρόπολη η υπουργός Πολιτισμού όταν δεν το έβαλαν ο Περικλής, ο Φειδίας, o Ικτίνος και ο Καλλικράτης.

“Πάλι καλά που η Μενδωνη αρκέστηκε σε μαρμάρινες επιγραφές. Θα μπορούσε να φτιάξει και ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα της“, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα tweets ενώ σε άλλη ανάρτηση χρήστης σημειώνει πως “επίσης η Μενδώνη θα μπορούσε να βάλει μια μεγάλη ταμπέλα με νέον στον Παρθενώνα που να γράφει Λίνα Μενδωνη featuring Φειδίας”.

Το μεγαλύτερο πάρτι βέβαια γίνεται με τους χρήστες του Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης που ανεβάζουν σκίτσα, για το τρόπο με τον οποίο η Λίνα Μενδώνη θα μπορούσε να γράψει το όνομά της στην Ακρόπολη, ή σε άλλα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και όχι μόνο.

Δείτε τα πιο ενδεικτικά.