ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Κ: Δήμος με ανθρώπινο πρόσωπο

502

«Με όχημα» τη ΔΗΚΕΔΗΚ, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης  ένα διευρυμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο αφορά σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, με έμφαση στις ευπαθείς έχει αναπτύξει ο Δήμος Κατερίνης, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των πολιτών για κοινωνική στήριξη.

Η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά, το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Κατερίνης αποτυπώθηκε – μεταξύ άλλων – στη δημιουργία δεύτερης δομής ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών, εξυπηρετώντας 50 παιδιά/εφήβους/άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, η ΔΗΚΕΔΗΚ προμηθεύτηκε νέο εξοπλισμό (10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με αναπηρία και ένα αναβατόριο πισίνας), καθώς και σύγχρονο λεωφορείο 12 θέσεων για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες.

Επίσης, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στελεχώθηκαν μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ με επιπλέον, μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ καθιερώθηκε η 6ωρη απασχόληση για το εκπαιδευτικό προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εναρμονιστούν οι συνθήκες εργασίας τους με αυτές των υπολοίπων εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εγγράφηκε ποσό 180.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη χρηματοδότηση της ΔΗΚΕΔΗΚ για το 1ο έτος της νέας διοίκησης και 244.000 για το 2ο έτος, εκ των οποίων μεγάλο μέρος έχει ήδη εκταμιευτεί. Επίσης, δρομολογήθηκε η έκδοση νέων αδειών λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι οποίοι θα ανακαινιστούν μέσω της χρηματοδότησης των 200.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κατά τη διάρκεια εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ., τοποθετήθηκε το σύνολο σχεδόν των ωφελούμενων παιδιών στις δομές της, ενώ εγκρίθηκε η  πρόταση της ΔΗΚΕΔΗΚ προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το συνολικό προϋπολογισμό των 16.500€ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και άτομα με αναπηρίες.

Δράσεις – ενημερωτικές παρεμβάσεις

Η ΔΗ.ΚΕ.ΔΗΚ «επικοινώνησε» τη λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις (επίσκεψη στο πάρκο, αναρρίχηση, bowling, ιππασία, εκδρομές στη θάλασσα, θεατρική εκδήλωση), ενώ προχώρησε σε ενημερωτικές παρεμβάσεις στον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή Πέλεκα Κατερίνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και την 4η ΤΟΜΥ Κατερίνης. Ταυτόχρονα, εξυπηρετήθηκε η  αστικοδημοτική κατάσταση με κάθε δυνατό τρόπο των 58 οικογενειών που διαμένουν στον καταυλισμό, ενώ μέσω χρηματοδότησης από τον ΕΟΧ, δρομολογείται η κατασκευή οικίσκων.

Τέλος, οργανώθηκαν δράσεις στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όπως χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (θεατρική παράσταση από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Περίστασης και ανταλλαγή δώρων), ενώ υλοποιήθηκε σειρά παρεμβάσεων για τους 20 ηλικιωμένους του Κέντρου.

ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Κ. στην εποχή της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω covid-19, τα 55 άτομα προσωπικό που διαθέτει η ΔΗΚΕΔΗΚ, συνέδραμαν στην παρασκευή και διανομή συσσιτίου (κατ’ οίκον) για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άποροι). Επιπλέον, στην περίοδο του γενικού lockdown, μέσω του Κέντρου Κοινότητας εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά 1000 περίπου δικαιούχοι – συνδημότες για τη συνέχιση καταβολής των επιδομάτων (προνοιακά, ΕΕΕ κλπ).

«Αν και στην πρώτη χρονιά της διοίκησής μας, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες και αντικειμενικές δυσκολίες για όλους μας, πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στο έπακρο στις προκλήσεις. Ξεκινώντας τον 2ο χρόνο της διοίκησής μας, νιώθουμε υπερήφανοι για όσα καταφέραμε και έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό για το οποίο τιμηθήκαμε από τους δημότες μας»  σημείωσε σε δήλωσή του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ. Σταύρος Χριστοφορίδης.