Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης η Ελλάδα

359

Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης η Ελλάδα, μόλις μια θέση πριν τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Έκθεσης Διαφάνειας (Transparency International).

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η χώρα υποχώρησε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Ο δείκτης κατατάσσει 180 κράτη από όλον τον κόσμο με βάση τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες σε κάθε χώρα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα βαθμονόμησης από το 0 έως το 100.   Με το μηδέν να αντιστοιχεί σε συνθήκες πλήρους διαφθοράς και το 100 σε απόλυτη διαφάνεια, τα δύο τρίτα των χωρών συγκεντρώνουν βαθμολογία «κάτω από τη βάση» του 50, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 43.

Η Ελλάδα «κατηφόρισε» από την 59η θέση το 2017 στην 67η το 2018, κάτω από την Κούβα, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου.

Από τους 48 βαθμούς «διαφάνειας» που συγκέντρωνε το 2017, η χώρα υποχώρησε στους 45, με τους αναλυτές να τοποθετούν την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο πιο στενής παρακολούθησης.

Παγκόσμια κατάταξη – Στην κορυφή η Δανία και η Νέα Ζηλανδία 

Στην κορυφή της λίστας, φιγουράρει η Δανία με 88 βαθμούς και η Νέα Ζηλανδία με 87, ενώ με 85/100 στη διαφάνεια ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. Αντίθετα, το κράτος με τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα θεωρείται η Σομαλία ενώ ακολουθούν η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

H απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα αυξημένα ποσοστά διαφθοράς, τα οποία εμφανίζει η έκθεση για τη χώρα μας αφορούν στην αίσθηση των πολιτών, εξαιτίας των δικαστικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Σχετικά με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που αναφέρονται σε αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για το 2018 της Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Διαφάνεια», οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η κατάταξη και «βαθμολόγηση» της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς.

Ανεξαρτήτως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της μεθοδολογίας με την οποία διεξάγεται η μέτρηση αυτή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται  πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία τουλάχιστον. Προκύπτει λοιπόν ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι.  

Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων”.