Ας κάνουμε την ενδοσκόπησή μας

516
Χρυσικός

Του Ηλία Χρυσικού *

Εν όψει της μεγάλης γιορτής του Πάσχα και της Ανάστασης, ένιωσα ότι κάτι πρέπει να ειπωθεί σχετικά με την μεγάλη αυτή Εορτή.

Στην αναζήτηση λοιπόν ερεθισμάτων, προκειμένου να συνταχθεί ένα επίκαιρο μήνυμα, το οποίο να προσεγγίζει το κατά πως οι Άγιες αυτές ημέρες επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο, θεώρησα υποχρέωση να σας μεταφέρω αυτό το άρθρο και παρακαλώ ν΄ αφιερώστε λίγο χρόνο για την ανάγνωσή του.

Παρά το ότι απρόσμενα και εντελώς απροετοίμαστα μας επισκέφτηκε αυτή η πανδημία, αυτή η λαίλαπα που κατέκλισε όλη την γη, εμείς άραγε αντιδρούμε με σύνεση, με καρτερία; Βρίσκουμε τρόπους διεξόδου για την καθημερινότητά μας; Άραγε πώς αντιδρούμε;

Πρόκειται για το μήνυμα της Ανάστασης, της ανανέωσης, της ελπίδας που αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ανάτασης.

Είναι ένα μήνυμα που ξεπερνάει τους περιορισμούς και θριαμβεύει πάνω στους χειρότερους φόβους μας.

H μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης έχει όμως και ένα προσωπικό νόημα για το κάθε άτομο, καθ΄ ότι αγγίζει τα βαθύτατα θέματα του πόνου, της δυστυχίας και του θανάτου.

Η πνευματική μου μητέρα, -στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου-, μου είπε: “Ηλία, είναι μία ευκαιρία να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, τον αυτοέλεγχό μας, να απεγκλωβιστούμε από το εγώ μας, να ανακαλύψουμε το προσωπικό μας βάθος, να φτάσουμε στην πύλη της καρδιάς μας, για να ανακαλύψουμε την πύλη που οδηγεί στον Σταυρωθέντα και Αναστηθέντα Κύριό μας. Ο δρόμος του Γολγοθά που οδηγεί στην Ανάσταση θα είναι λιγότερο δύσβατος και αγκαθωτός για τον καθένα μας, διότι η Εβδομάδα των Παθών, -που καταλήγει στην Ανάσταση-, έχει βαθύ πνευματικό ψυχοσωτήριο νόημα, δηλ. το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση, από την κάθαρση στον φωτισμό και τέλος τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης στον κόσμο της Θείας Χάριτος“.

Το μήνυμα της Ανάστασης, έρχεται λοιπόν να μας θυμίσει με πολύ επίκαιρο τρόπο, παρ΄ όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ακόμα και το θάνατο -γύρω μας-, ότι μπορούμε ν΄ αλλάξουμε τον εαυτό μας στον βαθμό που επιθυμούμε και τότε θα το αισθανθούμε εντονότερα και ουσιαστικότερα.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 fm και αρθρογράφος στο pierianews.gr