Εμβόλιο Pfizer: Ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση στους άνω των 80 ετών μετά τις 2 δόσεις

250

Σύμφωνα με νέα βρετανικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη περίπου το 98% των ανθρώπων ηλικίας 80 ως 96 ετών, που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, έχουν ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρή ή θανατηφόρα Covid-19.

Από μια μελέτη, που έγινε σε 100 ηλικιωμένους στη Βρετανία, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, είχαν την κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer και η ανταπόκριση αυτή παρέμεινε υψηλή μετά τη δεύτερη δόση τους.

Παράλληλα, οι Πολ Μος και Έλεν Πάρι, καθηγητής και κλινική λέκτορας αντίστοιχα στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι διηύθυναν τη μελέτη, δήλωσαν πως τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εντοπίσθηκαν είναι καθησυχαστικά, ιδιαίτερα εφόσον η απόκριση αντισωμάτων ήταν ισχυρή μέχρι και στον πιο ηλικιωμένο από τους συμμετέχοντες, ο οποίος ήταν ηλικίας 96 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Μος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα ευρήματα τη μελέτης δήλωσε ότι «είμαστε έκπληκτοι και πολύ ευχαριστημένοι». «Φυσικά αυτά συσχετίζονται με την εξαιρετική κλινική προστασία που βλέπουμε με το εμβόλιο», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, οι οποίες παρασκεύασαν από κοινού το εμβόλιο, ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στη μέρα ότι επικαιροποιημένα δεδομένα από κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιό τους είναι περίπου 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ