Lockdown: Νέο μείγμα μέτρων για ελεγχόμενη “αποσυμπίεση” – Τι ισχύει για λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις

294

Το νέο μείγμα μέτρων, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως “βαλβίδες αποσυμπίεσης” δεδομένης της κοινωνικής κόπωσης λόγω του παρατεταμένου lockdown, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Είχε προηγηθεί η πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με φόντο το αρνητικό ρεκόρ των 4.340 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκε την Τρίτη, αλλά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, με 3.616 νέες μολύνσεις, 739 διασωληνωμένους ασθενείς και 76 νεκρούς σε 24 ώρες.

Έπειτα από την εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων, η κυβέρνηση προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό. Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου – Με ποιους κανόνες

Το λιανεμπόριο ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι ανοίγουν τα καταστήματα, πλην των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού, ο οποίος θα έχει διάρκεια αυστηρά τριών ωρών και θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί ο καταναλωτής μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Συγκεκριμένα, στέλνοντας SMS στο 13032 θα επιτρέπεται να κάνουμε τα ψώνια μας είτε με click away (πώληση εκτός καταστήματος) είτε με click in shop  (πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού).

Σημειώνεται ότι εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Πάντως, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

“Ναι” στις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Από το Σάββατο αρχίζει το πιλοτικό άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς “η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Άρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι τρία άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμού και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών και νέων συνωστισμών. Ας βγούμε από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε, μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως ξέρουμε πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού” επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μείγμα μέτρων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα και αναφέροντας ότι υπάρχει η προοπτική να επαναλειτουργήσουν ορισμένες τάξεις, στις 12 Απριλίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, “η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ (self test)”.

Κικίλιας: Η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί – Περιορίστε τις συγκεντρώσεις στα σπίτια

Αναφερόμενος στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 499 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. “Η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον Νίκο Χαρδαλιά να επιστεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα “για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται εκεί”.

Μίλησε για τη μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ζητώ από όλους προσοχή, ό,τι κι αν κάνουν, όπου κι αν πάνε, όπως κι αν μετακινηθούν να φορούν μάσκα να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό”.

Επανέλαβε ότι μεταλλάξεις του ιού τον έχουν κάνει πολύ μεταδοτικό γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών covid ασθενών στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, της πανδημίας, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις σε σπίτια.

“Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα” ανέφερε. “Σας ζητώ κάτι πολύ απλό όσο και δύσκολο. Προσοχή. Ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, όπως και αν κινηθείτε, αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή. Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας” τόνισε ο υπουργός Υγείας. “Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Σας ζητώ για ακόμη μία φορά να προστατευτείτε και να προστατεύσετε τους γύρω σας. Εννοώ τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου” ανέφερε και συνέχισε: “Όταν βρισκόμαστε στην οικογενειακή φούσκα, αυτών που βλέπουμε καθημερινά, της οικογένειάς μας, είμαστε προστατευμένοι. Αν συνεχίσουμε και επεκτείνουμε, ελέω και της κούρασής μας, τις μαζώξεις σε σπίτια, αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των φίλων μας, των ανθρώπων που αγαπάμε”.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση

Με δεδομένη την κούραση έπειτα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους θα δώσει μεγαλύτερους βαθμούς -μικρές ανάσες- ελευθερίας, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης,, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως εξήγησε, προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη, η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι “η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας και “γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής”. “Καμία χαλάρωση, τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση”, σημείωσε με έμφαση ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι “πιστεύουμε θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας”, εξηγώντας ότι υπάρχει αύξηση της ροής των εμβολίων, υπάρχουν πλέον δωρεάν αξιόπιστα τεστ τα οποία θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο ανοιξιάτικος καιρός θα δίνει τη δυνατότητα να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

“Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε, μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και έστειλε μήνυμα: “Να παραμείνουμε προσεκτικοί”.