Απάντηση της Π.Ε. Πιερίας σε άρθρο του Αθανασίου Γκούνα (Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης)

237

Σοφία Μαυρίδου: «Η ενίσχυση της απασχόλησης  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν γίνεται με λόγια, αλλά με έργα»

 

Σε απάντηση όσων στρεβλά και λανθασμένα αναφέρονται  στο πρόσφατο άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης  κ. Αθανάσιου Γκούνα  προχώρησε η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσω της Αντιπεριφερειάρχη κας Σοφίας Μαυρίδου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σωστής ενημέρωσης των πολιτών της Πιερίας. Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση της κας Μαυρίδου τονίζονται τα εξής:

«Σχετικά με το πρόγραμμα ΔIEΞΟΔΟΣ το 87% των εγκεκριμένων επιχειρήσεων απασχολούσε το 2019 0 έως 10 εργαζόμενους. Γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ʺΈμειναν εκτός οι πολύ μικρές επιχειρήσειςʺ ενώ από αυτές, το 28,6% είναι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.  Επιπλέον, ο μέσος όρος χρηματοδότησης για τις 6683 ενταγμένες επιχειρήσεις είναι περίπου 30.000 ευρώ γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό πως αν ήταν μικρότερο το ποσοστό ενίσχυσης από τις 50.000, θα χρηματοδοτούνταν πολλαπλάσιες επιχειρήσεις.

Σχετικά με το πρόγραμμα  ʺΜεταποίηση – Τουρισμόςʺ εντός του 2020 και λόγω της πανδημίας υπήρξε νωρίτερα απ’ ότι σε κάθε άλλη δράση, τροποποίηση της Πρόσκλησης και δόθηκε και παράταση του χρόνου από εννιά σε δώδεκα μήνες και μείωση του ποσοστού έργου που πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως την υποβολή του 1ου αιτήματος επαλήθευσης/πιστοποίησης από 25 σε 15%.

Η παραπάνω τροποποίηση έγινε λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19 και συνιστά ένα σαφώς ευνοϊκότερο πλαίσιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η παραπέρα παράταση του χρόνου υποβολής του 1ου αιτήματος και του χρόνου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της έγκαιρης υλοποίησης δράσης καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Επιπλέον, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία στη λειτουργία υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων, έγινε μια ακόμα τροποποίηση προς διευκόλυνσή των επενδυτών και δόθηκε η δυνατότητα στους επενδυτές να καλύψουν το ποσοστό του 15% με :

  • Προκαταβολή με συμφωνητικό ή προσφορά ή προτιμολόγιο (αναλόγως του είδους της εκάστοτε δαπάνης).
  • Μερικώς Εξοφλημένο Τιμολόγιο, με την προϋπόθεση η εκάστοτε πληρωμή να έχει προηγηθεί της έκδοσης του Τιμολογίου.
  • Εξοφλημένο/α Τιμολόγιο/α.

Στην περίπτωση προκαταβολών σε προμηθευτές, αυτές αθροιστικά δεν πρέπει υπερβαίνουν το 50% του συνολικά εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Επιπλέον σε περίπτωση προκαταβολής για κτιριακές εγκαταστάσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση άδειας δόμησης ή οποιοδήποτε απαιτούμενο νομιμοποιητικό έγγραφο αναλόγως του είδους των δαπανών.

Δηλαδή με απλά λόγια χωρίς να εξαρτώνται από τις αδειοδοτήσεις τις πολεοδομίας ή τις γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να μπορούν να δηλώσουν το απαιτούμενο ποσοστό υλοποίησης προκειμένου να μη χάσουν τη χρηματοδότησή τους.

Με αυτή τη διαδικασία κατάφερε να δηλώσει το απαιτούμενο ποσοστό υλοποίησης η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών. Ειδικότερα στην Πιερία μόνο 13 προτάσεις δεν κατόρθωσαν να καλύψουν το ποσοστό .

Σε ότι αφορά δε, προτάσεις για διαφορετικό καθεστώς ενισχύσεων μεταξύ της ίδιας Περιφέρειας, είναι λυπηρό να ακούγονται από επαγγελματίες που ασχολούνται με αναπτυξιακά προγράμματα καθώς αποτελεί βασική καταστατική συνθήκη της ΕΕ ότι ο χάρτης των Περιφερειακών ενισχύσεων δομείται σε επίπεδο Περιφερειών από συστάσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εργάζεται προς όφελος όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων χωρίς λαϊκισμούς. Ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας και φροντίζει να δίνει λύσεις. Κάνουμε με λίγα λόγια αυτό το οποίο μας ανέθεσαν οι πολίτες.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε ο λαϊκισμός και τα ψέματα στο δημόσιο λόγο απλά και μόνο για να κάνουν κάποιοι αισθητή την παρουσία τους ή και να καλύψουν ζητήματα που άπτονται της επαγγελματικής τους ενασχόλησης δεν βοηθούν και δεν ενδιαφέρουν κανέναν».