Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς – Πότε θα λειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους

358

Για τη σταδιακή άρση του lockdown, το άνοιγμα της αγοράς και τα self test μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Όπως είπε, ο στόχος είναι στις αρχές Απριλίου να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, ξεκινώντας με το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ στα μέσα του μήνα θα ανεβάσει ρολά η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. “Η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από τις αρχές Απριλίου έχει σαν στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, των δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό” δήλωσε, αναφερόμενος στο self testing.

“Αυτή η πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα να έχει ένα δωρεάν τεστ που θα μπορέσει να κάνει στο σπίτι του θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου” τόνισε και εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του. Ο κ. Σκέρτσος είπε πως συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, όπου παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτή η στρατηγική της κυβέρνησης. “Eίναι κάτι που το είχε εισηγηθεί η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση το υλοποιεί πλέον”, ανέφερε.

“Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει τις τελευταίες μέρες η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων” τόνισε ο ο υφυπουργός, σημειώνοντας πως στην συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν τα χρονικά ορόσημα και έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά, αλλά πρέπει αυτή η τάση αποκλιμάκωσης που έχει διαφανεί, να συνεχιστεί.

“Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μαζί με τα τεστ, που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα στη στρατηγική μας για την ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων, μπορούμε να ανοίξουμε από τις αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο και την εκπαίδευση” υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών.

Ερωτηθείς για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπε ότι “δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να μιλήσουμε γι’ αυτό. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα, όταν θα έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό”.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. “Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που γίνονται σήμερα”, ανέφερε ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβείς ημερομηνίες.

“Δεν μπορώ να πω ημερομηνίες. Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει περισσότερο καιρό κλειστή από την πρωτοβάθμια και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και σίγουρα την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. “Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί”, διευκρίνισε ο κ. Σκέρτσος.