Πιερία: Αποκαλυπτικές συνομιλίες για τα «μαϊμού» διπλώματα

962

Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας εκτός των τηλεφώνων είχαν «μπλοκάρει» με κάμερες και μικρόφωνα ακόμη και την αίθουσα γραπτών εξετάσεων της διεύθυνσης, όπου φαίνονται και ακούγονται οι υποδείξεις των εξεταστών – υπαλλήλων στους υποψήφιους οδηγούς που έχουν πληρώσει για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, παρ’ ότι δεν έχουν τη σχετική ικανότητα.

«Στο γραπτό τί να τον κάνω, δεν μπορεί να γράψει ρε φίλε», ακούγεται να λέει υπάλληλος σε μία από τις χιλιάδες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» των εσωτερικών υποθέσεων, μιλώντας σε διαμεσολαβητή για υποψήφιο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος δεν γνωρίζει να γράφει ελληνικά. Κι όμως τελικά «συμφωνήθηκε» να περάσει τη δεύτερη φορά, με το αντίστοιχο τίμημα.

Από τον περσινό Οκτώβριο άρχισαν να παρακολουθούνται συνομιλίες των εμπλεκομένων και ο κύκλος των κατηγορουμένων διαρκώς διευρυνόταν. Σύμφωνα με τη δικογραφία το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» για κάθε υποψήφιο οδηγό της υποχρεωτικής διαμονής στην Πιερία, επιστρατεύτηκαν τρεις πρόεδροι κοινοτήτων. Κατηγορούνται ότι χορηγούσαν αφειδώς πιστοποιητικά διαμονής των υποψηφίων στα συγκεκριμένα χωριά. Ο ένας μάλιστα, που φέρεται να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή συνελήφθη και βαρύνεται με την αποστολή τριών κενών τέτοιων βεβαιώσεων, με τη σφραγίδα της κοινότητας που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο υπαλλήλου της διεύθυνσης συγκοινωνιών, ενώ οι άλλοι δύο έχουν περιληφθεί στο κατηγορητήριο.

Συνομιλίες:

-Διάβασες ρε;

-Μαλλιά διάβασα. Ας δώσουμε κανά πενηντάρι ακόμα…

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται περίπου 2.500 συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτουν όλες τις συναλλαγές των κατηγορούμενων μελών του κυκλώματος, όπως και το τί γινόταν μέσα στο εξεταστήριο της διεύθυνσης μεταφορών και συγκοινωνιών Πιερίας. Παράλληλα περιλαμβάνεται υλικό από βίντεο και φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οδήγησης. Εκεί φαίνεται ότι πολλές φορές εξεταστές απλώς κάνουν… βόλτες στους δρόμους χωρίς υποψήφιο οδηγό, αρκεί να καταγραφεί στον ταχογράφο ότι διανύθηκαν τα χιλιόμετρα που απαιτούνται για την εξέταση. Αυτό επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, και από τις συνομιλίες που μπλόκαρε η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας μεταξύ υπαλλήλων και ιδιοκτητών ή υπαλλήλων σχολών οδηγών.

Σε συνομιλία μεταξύ διαμεσολαβητή και υποψηφίου διακρίνεται ότι δεν έχει διαβάσει και επειδή βλέπει δυσκολίες, προτείνει ο υποψήφιος να ανέβει το ποσό.

– Πρώτα δίνεις τα δέκα. Τα διάβασες αυτά;

– Μαλλιά διάβασα.

– Ε, τότε άμα είναι ρε χαζέ, ας τα κάνουμε όλα μαζί. Τέλος πάντων.

– Να σε πω βρε. Δεν θα πω τίποτα. Να βάλουμε κανά πενηντάρι να τα κάνουμε όλα μαζί.

Σε άλλη συνομιλία μεταξύ υπαλλήλου και διαμεσολαβητή, γίνεται φανερή η συναλλαγή για την έκδοση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, που αφορά επαγγελματίες οδηγούς.

– Ε, πόσα θα τον πάρουμε αυτόν; Να τον  πάρουμε κανά ενάμισι χιλιάρικο, έχει παράδες αυτός;

– Θα πάρουμε κανά χιλιάρικο

– Χιλιάρικο για το, για το ΠΕΙ;

Εντυπωσιακά είναι όσα λέγονται μεταξύ των εμπλεκομένων για το σύστημα των εξετάσεων, τόσο των θεωρητικών όσο και των  πρακτικών. Σε μία συνομιλία ακούγεται εκπρόσωπος σχολής οδηγών να ζητάει από υπαλλήλους «να μην φέρουν τον Φ….», ενδεχομένως επειδή είναι υπάλληλος ο οποίος δεν χρηματίζεται. Άλλη συνομιλία καταγράφει όσα λέγονται μεταξύ εξεταστή – υπαλλήλου και υποψηφίου, μέσα στον χώρο των θεωρητικών εξετάσεων, όταν ο πρώτος του δείχνει το βιβλίο για να απαντήσει.

-Λέγε ρε τί κάνεις; Πας καλά;

– Σκ….

– Τί ρε; Δες το βιβλίο παιδί μου, μην κάνεις έτσι;

– Δεν μπορώ να το βρω.

– Τσιμουδιά για το βιβλίο. Μην μας μάθουν έξω ότι είδες από το βιβλίο. Τέτοιες χαζομάρες δεν θα λες. Άσε με κανά – δυο λεπτά να τα δω, γιατί κι εγώ δεν τα ξέρω.

Σε άλλη συνομιλία, το περιεχόμενο της οποίας πληροφορήθηκε η Karfitsa διακρίνεται ότι υπάλληλοι μόλις βλέπουν υποψήφιο για τον οποίο δεν έχουν ενημερωθεί εάν έχει πληρώσει, δεν διστάζουν να υποπτευθούν τον συνάδελφό τους.

-Καλά ρε έχεις κι Αλβανό;

-Όχι δεν είναι δικός μου.

-Και πώς θα περάσει αυτός;

-Δεν περνάει άστον. Αν δεν ξέρει να γράψει.

Πηγή