Δίον και wi-fi : Η επιλογή των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, για την υλοποίηση της χορηγίας Wi-fi γίνεται με γνώμονα τη σπουδαιότητα και την επισκεψιμότητά τους

700

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή με Αριθμό Πρωτοκόλλου 4296/18-02-2021  σχετικά με το θέμα : «Χωρίς “WiFi” οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Πιερίας και ανάγκη προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου”.

Παραθέτουμε την Ερώτηση και παρακάτω την απάντηση της Υπουργού

«Χωρίς “WiFi” οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Πιερίας και ανάγκη προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου του Δίου»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, το ΥΠΠΟΑ υλοποιεί, σε συνεργασία με ιδιωτικό πάροχο, σχετικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν «WiFi» σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας. Η ανωτέρω είναι μια καθ’ όλα αξιόλογη και αξιέπαινη πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ανάδειξη της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού με τις δυνατότητες και τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας. Εντούτοις, εξαιρούνται οι αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος χώροι της Πιερίας, όπως το Κάστρο Πλαταμώνα, η Πύδνα, τα Λείβηθρα και ιδιαίτερα, το αρχαίο Δίον. Επιπρόσθετα, είναι διαπιστωμένο ότι, ο Αρχαιολογικός χώρος στο Δίον, κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρίζει συχνά, με συνέπεια τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές φθορές και καταστροφές στα εκεί αρχαία μνημεία. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, τα οποία θα τον διαφυλάξουν, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, αλώβητο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε, στα πλαίσια της σχετικής συνεργασίας που έχετε συνάψει για δωρεάν «WiFi» στους χώρους υψηλού πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος, να εντάξετε και τους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας (Κάστρο Πλαταμώνα, Πύδνα, Λείβηθρα, αρχαίο Δίον) στα υπό σχετική εγκατάσταση σημεία;
  2. Διατίθεσθε να διερευνήσετε το ενδεχόμενο ένταξης των αντιπλημμυρικών έργων, στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, σε καθεστώς χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών ή εγχώριων χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτούσια η πολιτιστική κληρονομιά του σημαντικότερου αρχαιολογικού πνεύμονα της Πιερίας από έντονα καιρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

—–

Απάντηση της Υπουργού

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4296/18.2.2021 Ερώτηση με θέμα: «Χωρίς “WiFi” οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Πιερίας και ανάγκη προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4296/18.2.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η αναφερόμενη στην Ερώτηση επέκταση της αποδοχής της πολιτιστικής χορηγίας του ΟΤΕ Α.Ε. και της COSMOTE- ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. προς το ΥΠΠΟΑ για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών (internet) και υπηρεσιών φωνής και δεδομένων, μέσω τεχνολογιών 2G/3G/4G/WiFi, αφορά σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3252/2007. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 4-1-2021.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι: Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών, Αρχαία Επίδαυρος, Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών, Σπιναλόγκα, Αρχαία Κόρινθος, Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

Σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi και οι παρακάτω χώροι και μουσεία: Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη Λίνδου, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαία Δωδώνη, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, Μυστράς, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας, Κάστρο Παλαμηδίου, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Η επιλογή των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, για τη σταδιακή υλοποίηση της εν λόγω χορηγίας, γίνεται από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, με γνώμονα τη σπουδαιότητα και την επισκεψιμότητά τους, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Επισημαίνεται, ότι στο πλαίσιο της ανωτέρω χορηγίας δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠΠΟΑ να ζητεί από τους Χορηγούς την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επιπλέον αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πέραν των ήδη επιλεγέντων.

Αναφορικά με τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο του 2020 πραγματοποιήθηκε στο χώρο μελέτη κάλυψης ασύρματου δικτύου, στο πλαίσιο του προγράμματος XENIOS, που υλοποιείται στο Δίον από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με φορέα υποδοχής του έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Πρόκειται για μία συνδυασμένη πλατφόρμα εφαρμογών προστασίας και προβολής πολιτιστικών και τουριστικών χώρων, που στην τελική του υλοποίηση στοχεύει στην βραχυπρόθεσμη,
μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είναι συγχρόνως ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των κινδύνων. Το έργο συνδυάζει την ενίσχυση της ασφάλειας με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου η οποία παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφορία στους επισκέπτες. Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος στο Δίο στοχεύει στην κάλυψη των κινδύνων από πυρκαγιά και πλημμύρα, μέσα από την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος άμεσης, έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης τόσο των υπευθύνων διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου όσο και των ίδιων των επισκεπτών. Παράλληλα θα προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικής ενημέρωσης τουριστικού περιεχομένου (https://xenios-project.eu/pilot-studies/dion/).

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη του οικοδομικού τετραγώνου της Αγοράς του Δίου», το οποίο εντάχθηκε στις 18-8-2020 στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» (αρ. 4419/18-08-2020 Απόφαση Ένταξης της Πράξης, ΑΔΑ Ψ2Ξ47ΛΛ-ΞΧΘ με ΟΠΣ 5066848) περιλαμβάνεται η ανάδειξη της αρχαίας Αγοράς με ψηφιακές εφαρμογές που θα είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες, μέσω ασύρματης σύνδεσής τους με το διαδίκτυο.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ο Αρχαιολογικός χώρος Δίου θα συμπεριληφθεί στα μνημεία που θα προταθούν από το ΥΠπΟα σε προσεχή επέκταση της συνεργασίας με τον ΟΤΕ Α.Ε. και την COSMOTE- ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πρέπει να καλυφθεί έκταση περί τα 700 στρέμματα.

Για το Κάστρο του Πλαταμώνα, του Θεματικού Πάρκου Λειβήθρων και την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρούν τις διαδικασίες για την ένταξη των ανωτέρω στο έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» και την εγκατάσταση δικτύου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες στις απαιτήσεις της ψηφιακής περιήγησης και πληροφόρησης.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου, επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στη βάση τους και αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν διαχρονικά την περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου.

Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των αναγκαίων μελετών για το έργο «Μελέτη για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Δίου Πιερίας από πλημμυρικά φαινόμενα», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με αντικείμενο την προετοιμασία, προκήρυξη και σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση τεχνικού έργου, το οποίο θα στοχεύει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Δίου Πιερίας (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/ΤΜΑΜ/ 618062/69747/2259/1040/5-11-2020 Απόφαση, ΑΔΑ: 6ΨΟΖ4653Π4-ΤΙΚ). Για την εκτέλεση του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί με δύο υποέργα, εγκρίθηκε προϋπολογισμός 120.000,00€.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ