Με αυτογνωσία !!!

388

Του Ηλία Χρυσικού*

Καθιερωμένη από το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ως ημερομηνία εορτασμού του αγώνα για την απελευθέρωση, η 25η Μαρτίου εφέτος αποκτά μια νέα, απρόσμενη βαρύτητα, καθώς η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αγωνίζεται για να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες απειλές των τελευταίων δεκαετιών…

Αν την κοιτάξουμε πέρα και έξω από τα σύνορα που περικλείουν μια Εθνική Επέτειο, στην οικουμενική σημασία της μιλάει για τη συστράτευση όλων σε έναν κοινό, ιερό σκοπό: την προάσπιση της Ελευθερίας μας, του δικαιώματός μας σε μια κοινωνία προοπτικής και ελπίδας.

Η Εθνική Παλιγγενεσία που με την ιστορική σημασία της αναφέρεται στη δημιουργία Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους μετά την Επανάσταση του 1821, μιλάει τώρα στις καρδιές μας και με τη συμβολική σημασία της, ως Ανάσταση, Αναγέννηση, Αρχή μιας νέας ζωής.

Η Ιστορική μνήμη δεν πρέπει ποτέ να χάνεται, ακόμη κι αν περνούν αιώνες. Αυτή την Ιστορική μνήμη πρέπει όλοι οι Έλληνες να την κρατούν ζωντανή, και αυτό είναι το βαθύ νόημα της επετείου από την επανάσταση του 1821. 200 χρόνια μετά από τα “ταραγμένα”, αλλά και τόσο μοναδικά χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και οι ήρωες του 21 συνεχίζουν να συγκινούν…

Για μένα, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, διότι θυμάμαι τα μαθητικά μου χρόνια, -στο 4ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης-, που σε παλιότερα χρόνια οι τοίχοι γύρω – γύρω των σχολικών αιθουσών ήταν γεμάτοι από πίνακες ηρώων του 1821, που σήμερα… δεν γνωρίζω αν υπάρχουν.

Θυμάμαι, είχαμε γίνει φίλοι μαζί τους και με τη φαντασία μας πλάθαμε όνειρα για τους δικούς μας ρόλους, σ’ εκείνες τις δύσκολες εποχές. Και ο δάσκαλος, μας έβαζε μπροστά στο γεωφυσικό χάρτη, -που δεν είχε τοποθεσίες- και έπρεπε να βρούμε και να δείξουμε με το δάκτυλό μας -σχεδόν αυτόματα και με κλειστά μάτια – πού ήταν τα Δερβενάκια, το Σούλι, το Μανιάκι, το Χάνι της Γραβιάς, η Αλαμάνα , ο Όλυμπος κλπ. Αναρωτιέμαι σήμερα τέτοια μέρα, 25 Μαρτίου 2021, αν τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία του λαού μας.

Θεωρώ ότι είναι βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας τους, αλλά μήπως δεν είναι μόνο ευθύνη του σχολείου και των εκπαιδευτικών, αλλά και της οικογένειας; Δεν θέλω να μακρηγορώ, πιστεύω όμως ότι αν η εν λόγω συζήτηση δεν αρχίσει από την οικογένεια και από τα μικρά χρόνια των παιδιών, δεν θα αποκτήσει ριζώματα η σχέση μας με την ιστορία.

Χρέος μας, να μη ξεχάσουμε όλους αυτούς που μας παρέδωσαν με τη θυσία τους μια Ελεύθερη Πατρίδα και ας φανούμε αντάξιοι και απόγονοι των μεγάλων ηρώων του 1821.

Χρόνια Πολλά σε όλους…μικρούς και μεγάλους. Χρόνια Πολλά Ελλάδα !!!

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr