Στο τραπέζι άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απρίλιου αντί 29 Μαρτίου

263
φωτο αρχείου

Με την κυβερνητική πρόθεση για το άνοιγμα των κύκλων της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα να θεωρείται δεδομένη, οι ημέρες που βρίσκονται στον ορίζοντα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις από εδώ και πέρα αποφάσεις. Μετά το σημερινό…ανέβασμα των ρολών για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, τα ερωτήματα σχετίζονται με το πότε θα πάρουν σειρά λιανεμπόριο, σχολικές βαθμίδες και εστίαση. Το αποτύπωμα των μολύνσεων στην κοινότητα, καθώς και οι “ανάσες” στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην όποια επανέναρξη των δραστηριοτήτων, ενώ κομβικό κομμάτι της… εξίσωσης θεωρείται πλέον και η πραγματική οικονομία, η οποία βρίσκεται στο όριό της, μετά από πέντε μήνες εφαρμογής είτε χαλαρών, είτε σκληρών παρεμβάσεων.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποτυπώνει τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, που βασίζεται, όπως τόνισε, σε δύο πυλώνες. “Ο πρώτος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, η αντιμετώπιση της διασποράς όπου εκδηλώνεται έξαρση της πανδημίας και μία ακόμα πιο εκτεταμένη στρατηγική testing. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας. Και, στη συνέχεια, με ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν προσεκτικά οικονομικές δραστηριότητες. Πρώτο βήμα, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτήν την βαλβίδα εκτόνωσης και έτσι θα πεισθούν να επανέλθουν στην τήρηση των κανόνων που έχουν ατονήσει. Να κάνουμε, δηλαδή, τα βασικά: Να κρατάμε αποστάσεις, να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς και τη μετάδοση εντός της οικογενειακής εστίας. Και να φοράμε μάσκα. Μας βοηθάει άλλωστε και ο καιρός, μας βοηθάνε και οι εμβολιασμοί”, επεσήμανε (Βήμα) ο κ. Μητσοτάκης.

Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκεται, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου. Και μπορεί η 29η Μαρτίου να παραμένει στο τραπέζι ως ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η 5η Απριλίου μπορεί να είναι η πλέον πιθανή ημερομηνία. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στις αρχές της δεύτερη εβδομάδας του επόμενου μήνα, θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας. Η μέθοδος του “click away” θα μπορούσε να είναι η αρχή του κύκλου, ωστόσο δε μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της παρουσίας των καταναλωτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. Όσον αφορά στην εστίαση, ένα πιθανό σενάριο για το άνοιγμά της (εφόσον τα στοιχεία της πανδημίας το επιτρέψουν) θα μπορούσε να είναι οι ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα προστασίας αναμένονται αυστηρά, καθώς θα προβλέπουν χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων και με σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Όλα για τον τουρισμό

Την ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα έχει για τον τουρισμό της χώρας η υιοθέτηση από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης για πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού αναδεικνύουν, στο μεταξύ, στην κυβέρνηση. “Η ασφάλεια των επισκεπτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους.

Τοποθετώντας χρονικά την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου γύρω στις 15 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της…βεντάλιας όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  “Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας προέρχεται από την Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν όσο πιο εύκολα γίνεται και χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια από πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύουμε να κινηθούμε με παραπλήσιο τρόπο…Ξεκινήσαμε με το Ισραήλ καθώς το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού του. Και η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες από το Ισραήλ. Σκοπεύουμε λοιπόν να αντιγράψουμε αυτή την πρακτική και με άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε ο πρωθυπουργός (στο CNN).

Με την εμπειρία της περασμένης χρονιάς και με περισσότερα…όπλα στη φαρέτρα, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ καταλυτικό σημείο θα είναι η προτεραιοποίηση στα…τσιμπήματα (αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού) εργαζομένων σε παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας ή σε τομείς με ισχυρό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία., Όπως, ο τουριστικός κλάδος. Περπατώντας στις ημέρες του Μαΐου ένα πιθανό σενάριο είναι όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα να λάβουν προτεραιότητα, με τους αρμόδιους να αξιολογούν εάν θα προηγηθούν αυτοί έναντι των εκπαιδευτικών ή και οι δύο αυτές ομάδες θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.