Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

270

Κάθε χρόνο, την 21η Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δυστυχώς πάντα υπάρχει γύρω μας και διαιωνίζεται με το πέρασμα των χρόνων.

Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα αφιερωμένη στον άνθρωπο. Είναι μία μέρα που μας υπενθυμίζει ότι όλοι, ανεξάρτητα από εθνικότητες και θρησκείες, πλούσιοι, φτωχοί, άνδρες, γυναίκες, όμορφοι, άσχημοι, όλοι, είμαστε ίσοι και έχουμε δικαίωμα στη ζωή.

Ονομάζεται επίσης και Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα  ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων το 1960 στο Σαρπβιλ, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ που καλεί όλο τον κόσμο, σε παγκόσμια κλίμακα, να ενώσει τις δυνάμεις του κατά του ρατσισμού εμπράκτως, ξεκινώντας πρώτα σε προσωπικό επίπεδο, και στη συνέχεια σε συλλογικό, προτρέποντάς τους να αποδοκιμάζουν ανοιχτά περιστατικά ρατσισμού που εξελίσσονται μπροστά τους και να τάσσονται υπέρ της οικουμενικής ισότητας των ανθρώπων.