Ισραήλ: Τι κάνουν οι μεν, τι δεν κάνουν οι δε – Οι δυο ζωές εμβολιασμένων και μη

293

Η ιστορία έχει διδάξει ότι μια πανδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από έναν τρόπους και ότι το ιατρικό με το κοινωνικό τέλος είναι δυνατό να μην συμβαδίζουν.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ξεκάθαρο καιρό τώρα ότι θα τελειώσει με τον εμβολιασμό και στην πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα συμβεί αυτό, το κοινωνικό τέλος έχει (ήδη) προηγηθεί του ιατρικού.

Το κοινωνικό τέλος μεταφράζεται στην εξάλειψη του φόβου της λοίμωξης στην κοινότητα προτού ο ιός νικηθεί ολοσχερώς και η ζωή στο Ισραήλ είναι πια… εικόνες από το μέλλον για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Με τη μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού να έχει ήδη ανοσοποιηθεί και περίπου 3 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση, οι νέες μολύνσεις έχουν υποχωρήσει στο 3% όσων κάνουν τεστ, τα νοσοκομεία αδειάζουν και μόνο η εξάπλωση νέων μεταλλάξεων είναι ικανή να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους.

Η χώρα έχει βγει με ορμητική ταχύτητα από την πανδημία, με τους κατοίκους να βγάζουν τα… απωθημένα τους, σαν να θέλουν να καλύψουν τάχιστα μέρος του «κλεμμένου» χρόνου τους. Παντού στους δρόμους γίνονται πάρτι, τα παιδιά έχουν ξεχυθεί στις παιδικές χαρές και οι παραλίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά με οικογένειες. Τα εστιατόρια είναι εδώ και μια εβδομάδα φίσκα, ενώ τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα ασφυκτιούν από κόσμο, που ξεφαντώνει.

Κάποια από τα μέτρα που ισχύουν ακόμα είναι η χρήση μάσκας και το μάξιμουμ όριο των 20 ατόμων σε κλειστούς χώρους, ωστόσο ελάχιστα τηρούνται. Τα 1.694 νέα κρούσματα και οι 16 θάνατοι που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δεν είναι νούμερα που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) έχει υποχωρήσει στο 0,68, με ανοιχτή την εστίαση και το λιανεμπόριο.

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε το «πράσινο φως» από τις αρχές για την επαναλειτουργία ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, σε ποσοστό 30% με βάση τη χωρητικότητα κάθε γηπέδου. Για να παρακολουθήσει κάποιος συναυλία, θεατρική παράσταση ή αγώνα – ακόμα και να δειπνήσει σε εστιατόριο – πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αντίστοιχο ανάρρωσης από covid-19.

Η μόνη ανησυχία των ειδικών είναι πλέον μια πιθανή αναζωπύρωση του ιού στις κοινότητες των αραβο-ισραηλινών και των υπερορθόδοξων Εβραιών, που ήταν εξ αρχής εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στο εμβόλιο. Για όλους τους αρνητές, η ζωή ενδέχεται να περιλαμβάνει περιορισμούς για καιρό ακόμα και αυτή θα είναι μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου. Επί της ουσίας η ταχύτατη εκστρατεία εμβολιασμού ήταν το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία.

Πηγή