Εμβόλιο AstraZeneca: Τι εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

335

Τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα.

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca” αναφέρει η Επιτροπή.

“Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει” συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί – Ακολουθούμε πιστά τον ΕΜΑ

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε σχετικά με το ζήτημα ότι “από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει οδηγία (για αναστολή εμβολιασμών), αντιθέτως χθες το βράδυ σε έκτακτη ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού με τα εμβόλια της AstraZeneca και θα συνεδριάσει σε μερικές ημέρες. Το παρακολουθούμε στενά” ανέφερε. “Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας κανένα” σημείωσε. “Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους είναι για τις ρυθμιστικές αρχές” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν όσοι εμβολιάζονται τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca απάντησε ότι “φυσικά το κάνουν, μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο, που δεν το έχει πει και αντιθέτως χθες ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του ΕΜΑ. Ήδη στην Ελλάδα έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο χωρίς πρόβλημα. Θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή στο πώς επικοινωνούμε τα πράγματα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό”. “Ακολουθούμε πιστά τον ΕΜΑ. Περιμένουμε πώς θα επανατοποθετηθεί ο ΕΜΑ” συμπλήρωσε.

Ξανθός: Απαιτούνται πειστικές και έγκαιρες απαντήσεις

“H ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca” αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

“Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση . Δυστυχώς η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών” προσθέτει.