Επικοινωνία συνεργασίας του Φ.Μπαραλιάκου με τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου

201

Κέντρο εκπαίδευσης Διασωστών, ΕΜΑΚ Ολύμπου, Ελικοδρόμιο, και avalanche center οι προτάσεις του Βουλευτή

 

Η ασφάλεια και ο έλεγχος των επισκεπτών του Ολύμπου καθώς και η προοπτική ίδρυσης Κέντρου Εκπαίδευσης Διασωστών και Ε.Μ.Α.Κ. Ολύμπου, με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας, υπήρξε το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του βουλευτή Πιερίας Φ. Μπαραλιάκου με τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας και πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο (ε.α) κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Ο κ. Μπαραλιάκος από την πρώτη στιγμή της εκλογής του έχει θέσει ως προτεραιότητα την στοιχειοθέτηση μίας ολοκληρωμένης αλλά και εφαρμόσιμης πρότασης για την βελτίωση των όρων επισκεψιμότητας, τον έλεγχο των δραστηριοτήτων και την ασφάλεια στο μυθικό βουνό.

Η πρόταση του βουλευτή Πιερίας αποτελεί καρπό αδιάλειπτων επαφών και συζητήσεών του με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, με οδηγούς βουνού, φορείς και με διασώστες, των οποίων η γνώση του βουνού και η περιβαλλοντική τους ευαισθησία είναι δεδομένη. Έχει ωριμάσει ο καιρός για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες θέσπισης ενός πλαισίου κανόνων που θα καταστήσουν κάθε εμπειρία ταξιδιώτη στον Όλυμπο ανεπανάληπτη αλλά κυρίως ασφαλή.

Στη συνομιλία με τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα επιμέρους στοιχεία των επιμέρους προτάσεων του κ. Μπαραλιάκου, που έχουν κατατεθεί και με μορφή επιστολής στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όταν συμβαίνουν. Τα προηγούμενα έτη σημειώθηκαν πολλά ατυχήματα – μερικά εξ αυτών θανατηφόρα – γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψιμότητας στο βουνό κάνει επιτακτική την ανάγκη να ενσκήψουν όλοι οι φορείς στο πρόβλημα για να αποφευχθούν στο μέλλον ανθρώπινες απώλειες.

Ο βουλευτής του νομού ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν πρωτ’ απ’ όλα από την ίδρυση ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Διασωστών, με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας, το οποίο θα συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρότεινε, επίσης, να συγκροτηθούν Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) Ολύμπου, με άτομα που θα εκπαιδεύονται και θα επεμβαίνουν όλο το 24ωρο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να επεμβαίνουν και σε περιπτώσεις ατυχημάτων στην εθνική οδό.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε και την ανάγκη ύπαρξης Ελικοδρομίου με διαθέσιμο ελικόπτερο με παραμονή του ελικοπτέρου στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ Ολύμπου ή στις εγκαταστάσεις της 24ης  ΤΘ Ταξιαρχίας στο Λιτόχωρο. Μετά, εξάλλου, από τα ατυχήματα που προκλήθηκαν από χιονοστιβάδες στο βουνό και την έκρηξη του ορειβατικού σκι στην Ελλάδα που όσο περνάει ο καιρός θα γιγαντώνεται, είναι ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί ένα avalanche center  (παρατηρητήριο χιονοστιβάδων)  στο Λιτόχωρο που είναι και η κύρια πύλη του Ολύμπου.

Ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου, άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ.Μπαραλιάκου και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί μαζί με τον Υπουργό κ. Χαρδαλιά άμεσα την Πιερία και να συζητήσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εφαρμόσιμες προτάσεις που θα κάνουν το Μυθικό βουνό ασφαλέστερο και ευκολότερα προσβάσιμο.