Καθαρά Δευτέρα 2021: Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού – Ποιοι εξαιρούνται

287

Η Καθαρά Δευτέρα 2021 είναι και το πρώτο τριήμερο του έτους, ωστόσο τα ταξίδια εκτός νομού δεν επιτρέπονται.

Εν μέσω αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19, η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού είναι σε ισχύ, ωστόσο προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και αυτές είναι έξι.

Οι εξαιρέσεις είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Μετακινήσεις και κωδικοί

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών και τους κωδικούς που αποστέλλονται στο 13033, με βάση τα νέα μέτρα και τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει, ισχύουν τα εξής:

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου