Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα – μικροκινητικότητα

436

Πολλές από τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η Βουλευτής ως μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση της άνω επιτροπής για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στη χώρα μας, υλοποιούνται μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο τίθενται σαφείς κανόνες τόσο για την κυκλοφορία των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικών πατινιών, rollers, skateboards κτλ. όσο και για τον τρόπο κατασκευής και διάθεσής τους στην αγορά προς κοινόχρηστη χρήση.

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους, η θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους υψηλών ταχυτήτων, ο υποχρεωτικός εξοπλισμός των οχημάτων αλλά και η υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να καθορίσει χώρους για την οργανωμένη στάθμευσή τους είναι ορισμένες μόνο από τις βασικές ρυθμίσεις που εισάγονται.

Έτσι, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής χρήση των νέων, φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορικών μέσων και προάγεται εν γένει η οδική ασφάλεια στη χώρα μας.

Με το νέο νόμο για τη μικροκινητικότητα η Ελλάδα πρωτοπορεί και γίνεται μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας.