Ο Δήμος Κατερίνης δίνει νέα πνοή στο Πνευματικό Κέντρο

96

Ολοκληρώθηκε η εκτεταμένη ανακαίνιση & αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του κτιρίου

 

Σε εκτεταμένες και απαραίτητες εργασίες που βελτιώνουν αισθητά τη λειτουργικότητα του κτιρίου, συμβάλλουν στην ασφαλή λειτουργία του και διαμορφώνουν μία νέα εικόνα που θα δώσει πνοή στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο Πνευματικό Κέντρο, προχώρησε ο Δήμος Κατερίνης.

Ειδικότερα, οι εξωτερικοί χώροι «είδαν» να γίνεται η μεγαλύτερη ανακαίνιση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν και στους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται για εργασίες αποκατάστασης, επισκευής – αναμόρφωσης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, που σίγουρα είχε ανάγκη το σύνολο των εγκαταστάσεων, καθώς φιλοξενεί τον κύριο όγκο εκδηλώσεων στον Δήμο Κατερίνης (και ευρύτερα) στη διάρκεια κάθε έτους, ενώ παράλληλα στεγάζει τη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης κ.α.

«Κάθε χώρος πολιτισμού που αναβαθμίζεται, προστίθεται στη σύγχρονη εικόνα της πόλης, του Δήμου μας, που κάνει δημιουργικά βήματα προς το μέλλον. Επενδύουμε στον πολιτισμό, ενισχύουμε σταδιακά όλες τις πολιτιστικές υποδομές του τόπου μας και συνεχίζουμε» τόνισε σε δήλωσή του με αφορμή το πέρας των παρεμβάσεων,  ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Το χρονικό & η ταυτότητα των εργασιών

Άμεση ήταν η  κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης πρωτίστως για την αποκατάσταση της στέγης, στην οποία διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, λόγω της φθοράς και της παντελούς έλλειψης συντήρησης έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την επιφάνεια, στοιχεία της σκεπής, ενώ σε κάθε νεροποντή, ο χώρος της βιβλιοθήκης πλημμύριζε με αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων υλικών, βιβλίων κ.ο.κ.

Επίσης, η τεχνική υπηρεσία προχώρησε σε πλήρη έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου διαπίστωσε αστοχίες στα επιχρίσματα τόσο στο ισόγειο, όσο και σε τμήμα του β΄ ορόφου του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εκτενής παρέμβαση στο σύνολο της στέγης (στεγανοποίηση, αλλαγή στα λούκια και στις απορροές, διαμόρφωση κλίσεων για την ομαλή απορροή, τοποθέτηση κατάλληλης σίτας για τη συγκράτηση των φύλλων  κ.α.). Αντικαταστάθηκε με γυψοσανίδες η οροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία παρουσίαζε προβλήματα που εγκυμονούσαν κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών, ενώ έμφαση δόθηκε, στον αίθριο χώρο δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο, αφενός σε ό, τι αφορά το γενικό καθαρισμό, τη συγκέντρωση και απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων από μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, απορρίμματα και αδρανή υλικά. Αφετέρου στον εξωραϊσμό τόσο του συγκεκριμένου χώρου, όσο και εσωτερικά στη Δημοτική βιβλιοθήκη με τη δημιουργία όμορφων τοιχογραφιών που πρόσθεσαν χρώμα στην καθημερινότητά της.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν επίσης ως εξής: βαφή εξωτερικών τοίχων, βαφή στο εσωτερικό, καθαρισμός και βάψιμο της δυτικής πλευράς του κτιρίου, εκτεταμένες αποκαταστάσεις δαπέδων, μαρμάρων και του πλακόστρωτου χώρου στην πίσω πλευρά του συνεδριακού κέντρου, αντικατάσταση λαμπτήρων εντός και εκτός κτιρίου, καθαρισμός συστημάτων εξαερισμού, υδραυλικές εργασίες, επιδιορθώσεις σε πόρτες –  παράθυρα, αντικατάσταση ειδών υγιεινής και πλήθος άλλων παρεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, για την υλοποίηση των παρεμβάσεων συνεργάστηκαν αποτελεσματικά οι αντιδημαρχίες τεχνικών υπηρεσιών, καθαριότητας και ο ΟΠΠΑΠ.