Κουφοντίνας: Διακοπή της ποινής ζητεί η Κούρτοβικ – Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης εξηγεί τι σημαίνει και ποια είναι η διαδικασία

191

Νωρίς σήμερα το πρωί, η δικηγόρος του βαρυποινίτη, Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι πρόκειται να “καταθέσει αίτηση και στο Πρωτοδικείο της Λαμίας και στην Εισαγγελία της Λαμίας ζητώντας τη διακοπή της ποινής του κρατούμενου, διότι κινδυνεύει με θάνατο”. Το enikos.gr επικοινώνησε με τον διακεκριμένο ποινικολόγο και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλη Χειρδάρη, ώστε να μας εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τι σημαίνει αυτό για τον απεργό πείνας και δίψας.

“Αυτό που θέλει να κάνει η κ. Κούρτοβικ αν κατάλαβα καλά από όσα είπε, είναι διακοπή της εκτέλεσης της ποινής, έτσι λέγεται νομικά. Η διακοπή της εκτέλεσης της ποινής δεν είναι κάτι εύκολο, είναι κάτι που έχει αρκετές προϋποθέσεις. Θα πρέπει η κ. Κούρτοβικ να υποβάλλει αίτηση επειδή ο πελάτης της τώρα είναι στο νοσοκομείο Λαμίας. Υπάρχει στον Κώδικα Πονικής Δικονομίας και στο άρθρο 557 σχετική διάταξη που ορίζει συγκεκριμένα ότι αν κάποιος κρατούμενος βρίσκεται στο νοσοκομείο τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει διακοπή της ποινής υπό την εξής έννοια: να φύγει από το νοσοκομείο αυτό επειδή έχει σοβαρή ασθένεια, δηλαδή δεν αρκεί να είναι στο νοσοκομείο και να είναι ελαφρά, πρέπει να είναι σε ένα σημείο αρκετά πια σοβαρό, να είναι βαριά νόσος και να είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε η συνέχιση της νοσηλείας στο νοσοκομείο να του δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του. Άρα υποβάλλει αίτημα, βρίσκει ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο στο οποίο πρέπει να πάει. Είναι ουσιαστικά ένα είδος μεταφοράς σε ένα άλλο “ξενοδοχείο”, που το πληρώνει από την τσέπη του ο νοσηλευόμενος – καταδικασθείς και πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση δύο ιατροδικαστών ή δύο γιατρών του δημοσίου για αυτό το θέμα, να υπάρχει μια σχετική γνωμοδότηση του νοσοκομείου που νοσηλεύεται – της Λαμίας εν προκειμένω- και επίσης να υπάρχει δήλωση του νοσοκομείου που θα τον αναλάβει ότι τον αποδέχεται” περιέγραψε ο κ. Χειρδάρης.

“Αν υπάρχουν αυτά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του και είναι αναγκαίο να πάει σε άλλο νοσοκομείο που μπορεί να αποτραπεί ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου, που κρατείται, μπορεί να αποφασίσει – δεν υποχρεούται- την μεταφορά του στο νοσοκομείο αυτό για πέντε μήνες. Μπορεί να ανανεωθεί ο χρόνος για άλλους πέντε μήνες αν συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Το ερώτημα εδώ είναι αν μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να βγει από τις φυλακές και να πάει στο σπίτι του. Γιατί όταν είναι στο νοσοκομείο είναι επίσης κρατούμενος, δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, ούτε να φύγει. Είναι όροι απαραίτητοι και αναγκαίοι. Μπορεί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση πηγαίνοντας όχι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αλλά στο τριμελές Εφετείο του τόπου της κράτησης του και να ζητήσει ότι, αφού πήγα στο νοσοκομείο, μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα το πρόβλημα της υγείας του στο σπίτι και να διατάξει το Εφετείο να συνεχιστεί η νοσηλεία του κατ’οίκον, πράγμα που το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο” σημείωσε.

Σχετικά με την απεργία πείνας αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά Κουφοντίνα σχολίασε ότι “από τη στιγμή που υποβάλλει ένα αίτημα, θεωρώ ότι είναι εύλογο να διακοπεί γιατί αυτό που ζητάει με την διακοπή είναι ότι πάει σε ένα άλλο νοσοκομείο για να μπορέσει να επιζήσει και να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτό βέβαια είναι θέμα του ιδίου του κρατουμένου”.

“Ο κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει την φυλακή, στην οποία θα πάει, ούτε το κελί”

Αναφορικά με όσα λέγονται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα ο διακεκριμένος ποινικολόγος ήταν ξεκάθαρος. “Ο κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει την φυλακή, στην οποία θα πάει, ούτε το κελί και σε ποια πτέρυγα θα είναι. Είναι θέμα της πολιτείας. Δεύτερον, τον Δεκέμβριο του 2020 η Βουλή ψήφισε έναν νόμο που λέει ότι όποιοι φύγουν από τις αγροτικές φυλακές, πρέπει να πάνε όχι σε οποιαδήποτε φυλακή αλλά στη φυλακή από την οποία μετήχθησαν στις αγροτικές φυλακές. Άρα το προηγούμενο κατάστημα κράτησης του Κουφοντίνα ήταν οι φυλακές Κορυδαλλού. Ο Κουφοντίνας εδώ έχει ένα νόμιμο αίτημα, διότι το ορίζει ο νόμος. Πρέπει να πάει στις φυλακές Κορυδαλλού. Θεωρώ ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η όλη ιστορία ήταν απολύτως άστοχος, δηλαδή θα έπρεπε να τον πάνε στον Κορυδαλλό ή να πουν ότι μετά το κύμα του κοροναϊού θα μεταχθεί στον Κορυδαλλό και από εκεί μετά θα μπορούσαν να τον πάνε στις φυλακές Δομοκού ή οπουδήποτε αλλού ήθελε η κυβέρνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και όποιος είναι αρμόδιος, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται να απολογείται η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για κάτι που είναι απλό”.

“Είναι νόμιμο το αίτημα Κουφοντίνα, είναι παράδοξο ένας που έχει παραβιάσει κατά κατάφορο τρόπο την νομιμότητα, να ζητάει την εφαρμογή της νομιμότητας και το ίδιο το κράτος που υποχρεούται την εφαρμογή της νομιμότητας να λέει δεν εφαρμόζω την νομιμότητα στο θέμα. Ήταν απλό να καθόταν 15 ημέρες στον Κορυδαλλό και μετά θα τον μετέφεραν όπου ήθελαν χωρίς να γίνει αυτό το νταβαντούρι” συμπλήρωσε.

“Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι εάν κινδυνεύει ο άνθρωπος από την απεργία πείνας, γιατί υπάρχουν αρκετές τέτοιες υποθέσεις, τότε η σίτιση ή ο τρόπος επιβίωσης είναι αφενός μεν υποχρέωση της Πολιτείας να τον διατηρήσει στη ζωή και δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει απάνθρωπη μεταχείριση στην υποχρεωτική σίτιση όταν πρόκειται να πεθάνει ο άλλος. Ο κάθε φυλακισμένος βρίσκεται υπό την κυριαρχία, υπό την εξουσία και την επιμέλεια του κράτους. Επομένως, είναι σαν να είναι ένας ανήλικος, ένας που δεν μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Άρα για όλα αποφασίζει αυτός, ο οποίος επιμελείται και αυτό είναι το κράτος. Υποχρεούται το κράτος να εφαρμόσει και να προβεί σε ενέργειες ώστε να τον διατηρήσει στη ζωή και στη σωστή σωματική ακεραιότητα και την υγεία του. Εγώ δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι η υποχρεωτική σίτιση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόκειται περί της ζωής ενός ανθρώπου” κατέληξε ο κ. Χειρδάρης.

Ο Βασίλης Χειρδάρης είναι δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Πηγή: enikos.gr