Sapere Aude = Τόλμα να έχεις άποψη

460

Οι άνθρωποι ξεχωρίζουμε από τα ζώα με ειδοποιό χαρακτηριστικό τη Σκέψη. Λειτουργίες της Σκέψεις είναι η Λογική και η Μνήμη.

Αυτές τις λειτουργίες απαιτείται να εντατικοποιούμε αν θέλουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως νοήμονα όντα περισσότερο μάλιστα όταν το αξιακό πολιτισμικό μας σύστημα νοσεί ένεκα κρατικής αβελτηρίας. Συνεπώς, έχουμε υποχρέωση ο καθένας χωριστά αλλά και συλλογικά να μένουμε ξάγρυπνοι διότι εδώ τα δικά μας χώματα βρίθουν από τεράστια, διαχρονική , πολιτισμική και ιστορική φόρτιση.

Δυστυχώς τελευταία η άσκηση πολιτιστικής πολιτικής κατάντησε μονοπωλιακό αθηνοκεντρικό παιχνίδι φτηνών και κενών περιεχομένου εντυπώσεων ενώ εμείς στην περιφέρεια έχουμε εγκαταλειφθεί στη περιθωριακή παρακμή μας.  Επιπλέον, μας «επιβάλουν» να θεωρούμε ως πολιτισμό μια μηχανιστική διαδικασία κορεσμού των σωματικών ορμέφυτων και ηδονιστικών απολαύσεων.

Ο Πολιτισμός, όμως, ως έκφραση αέναης πνευματικής αναζήτησης είναι ο κυρίαρχος παράγοντας ανάταξης και ανάτασης της ύπαρξής μας. Δυστυχώς η καθημερινή πρακτική αποδείχνει πως ο πολιτισμός και η επιστήμη στη «συνάντηση» και «αναμέτρησή» τους με την πολιτική καταδικάζονται να χάνουν.

Πολλά είναι τα συναφή θέματα που θα μπορούσαμε να μνημονεύσουμε με λόγο καταγγελτικό. Θα αρκεστούμε, όμως, προς το παρόν να αναφερθούμε στην εγκατάλειψη του σημαντικότατου μνημείου – στοιχείου της διαχρονικής ταυτότητάς μας το ΔΙΟΝ, την ιερή πρωτεύουσα των Μακεδόνων το οποίο συν τοις άλλοις αποτελεί προσοδοφόρα προστιθέμενη αξία για την Πιερία, τη Μακεδονία, την Ελλάδα.

Δύο λέξεις και μόνο προσδιορίζουν την κατάστασή του. ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ – ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Αυτή η εγκατάλειψη βιάζει βάναυσα την ιστορική μας συνείδηση. Η ιστορία, όμως, αποτελεί τον κύριο και θεμελιώδη πυλών ανθεκτικότητας ενός έθνους. Χωρίς αυτόν επέρχεται νομοτελειακά ο μαρασμός και η εξαφάνιση, δηλαδή ο ΕΚ-ΦΥΛΗ(Ι) – ΣΜΟΣ.

Αυτό το μονάκριβο τοπόσημο του μεγαλειώδους αρχαίου πολιτισμού μας, το ΔΙΟΝ, υστερεί χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα «ευνοημένα» μνημεία της χώρας.

  • Οι υπηρεσίες καθαριότητας του άθλιες.
  • Η συντήρηση εγκαταστάσεων μειονεκτικές,
  • Ο εξοπλισμός του απαρχαιωμένος
  • Θαμμένα στη λάσπη ναοί και αγάλματα
  • Χωρίς Wi-Fi.
  • Στέρεψε η εκτύπωση έστω εκείνων των φτωχών και φθηνιάρικων μονόφυλλων ενημερωτικών φυλλαδίων και αντ’ αυτών διανέμονται φωτοτυπίες αντιγράφων τους.
  • Στον αρχαιολογικό χώρο, το κυλικείο έκλεισε.
  • Δεν σας συνιστούμε, τέλος, να επισκεφθείτε τις τουαλέτες.

Όμως, θα συναντήσετε τους υπαλλήλους που υπηρετούν με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση. Μπράβο τους.

Και ενώ ο αγέρωχος Όλυμπος ντρέπεται και οργίζεται για την κατάντια του ΔΙΟΥ εμείς στην Πιερία ευχαριστώντας την Υπουργό για την άθλια εγκατάλειψή του, της απονέμουμε επαινετικές τιμητικές πλακέτες μέσα στον μητροπολιτικό ναό για το σπουδαίο έργο της.

Αν όλα αυτά δεν λέγονται κοινωνική δυσπλασία και αυτοπαραίτηση, πως λέγονται;

Σκέψη έχουμε. Δεν λειτουργεί, όμως, η Λογική και Μνήμη της.