Έκτακτη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη μετά τα πρωτοφανή “μπλόκα” αντιεξουσιαστών – Κάνουν… ελέγχους και ζητούν ταυτότητες

239

Ραγδαία κλιμάκωση από ομάδες αντιεξουσιαστών με “καταδρομικές” επιθέσεις και αυτοσχέδια μπλόκα στους δρόμους όπου κάνουν ελέγχους σε οχήματα ζητώντας ταυτότητες και ψάχνοντας… αστυνομικούς, με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπό τη σκιά των επιθέσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρίσκεται από το πρωί στη ΓΑΔΑ, όπου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με επίκεντρο τα μέτρα φύλαξης και αποτροπής ενεργειών σε βάρος αστυνομικών, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε αστυνομικούς στόχους.

Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 100 άτομα από τον αναρχικό χώρο έστησαν “μπλόκο” στην οδό Ούλωφ Πάλμε. Σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα και ζητούσαν από τους επιβάτες να τους επιδείξουν τις ταυτότητές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αστυνομικούς.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στον Βύρωνα, όπως ανέφερε ο Γ.Γ. των Ειδικών Φρουρών, προειδοποιώντας ότι “υπάρχει κίνδυνος να έχουμε νεκρό αστυνομικό”.

Πάντως για το περιστατικό στου Ζωγράφου ενημερώθηκε το βράδυ η Άμεση Δράση και έφτασαν στο σημείο ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιον.

“Μπλόκα” αναρχικών σε Ζωγράφου και Βύρωνα

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, περίπου 100 άτομα βγήκαν από την φοιτητική εστία στην οδό Ούλωφ Πάλμε και σταματούσαν τα αυτοκίνητα, ζητώντας από τους επιβάτες τις ταυτότητές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αστυνομικούς!

Το γεγονός έγινε άμεσα αντιληπτό και στο σημείο κλήθηκαν διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Οι αστυνομικοί παρατάχθηκαν έξω από την εστία και είχαν λάβει εντολή να επέμβουν σε περίπτωση που διαπίστωναν παρόμοια ενέργεια, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ο κύριος όγκος των αντιεξουσιαστών, μετά την εμφάνιση της αστυνομίας στο σημείο, επέστρεψε στο εσωτερικό της εστίας, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Αστυνομία Καισαριανή

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν επί της Ούλωφ Πάλμε για 40 περίπου λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Παρόμοια κίνηση αναρχικών είχε καταγραφεί στα επεισόδια που ακολούθησαν της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Μαυροειδάκος: Κίνδυνος να έχουμε νεκρό αστυνομικό

Φόβους για τον κίνδυνο να υπάρξει νεκρός αστυνομικός από τις επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων και την έξαρση της βίας, με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέφρασε ο Γ.Γ. των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μαυροειδάκος ανάφερε: “Το κλίμα είναι βαρύ, μην έχουμε νεκρό αστυνομικό. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε από τέτοια άτομα, επαγγελματίες είμαστε”.

“Κάποιοι θέλουν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα αστυνομικού νομίζοντας ότι κάνουν επανάσταση, φαίνεται και στην επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής” τόνισε ο ΓΓ. των Ειδικών Φρουρών.

“Μας ανησυχεί τυχόν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δε φοβόμαστε θρασύδειλα άτομα που χτυπάνε και μπαίνουν στο λαγούμι τους. Πάνω από 1.000 άτομα νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση, ανησυχούμε μήπως έχουμε έξαρση” εξήγησε.

Για τους ελέγχους στοιχείων σε αυτοκίνητα από αναρχικούς το βράδυ της Δευτέρας στου Ζωγράφου, ο κ. Μαυροειδάκος ανέφερε ότι παρόμοιο περιστατικό έγινε και στον Βύρωνα.

“Σκεφτείτε να ήταν συνάδελφος μου με την οικογένεια του μέσα σε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα. Ζητούσαν στοιχεία, ταυτότητες. Είναι εικόνες ντροπής για κράτος δικαίου” σημείωσε.

Απειλούν οι αναρχικοί: Προαναγγέλλουν και νέες επιθέσεις

Με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου, αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στου Ζωγράφου:

“Τα ξημερώματα της 53ης ημέρας απεργίας πείνας και της 8ης ημέρας απεργίας δίψας του επαναστάτη Δ. Κουφοντίνα, συντρόφια στήσαμε καρτέρι επί της οδού Ούλωφ Πάλμε με σκοπό να επιτεθούμε σε διερχόμενο μπατσικό όχημα, όπως και έγινε. Δράσεις σαν και αυτή μπορούν να γίνουν σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, αντιστρέφοντας το αίσθημα του φόβου που μας έχει επιβληθεί. Οι βάρδιες των μπάτσων να γίνουν ο εφιάλτης τους” αναφέρουν.

Aλλάζει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας

Τα περιστατικά αυτά μαζί με την επίθεση και στο Α.Τ Καισαριανής με βόμβες μολότοφ, μέσα σε ελάχιστες ώρες, προκαλούν ανησυχία σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι απεύχονται την πιθανότητα μετατροπής τους σε αιματηρές με στόχο αστυνομικούς.

Την ώρα εκδήλωσης της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, φαίνεται πως αποτράπηκαν άλλες δύο ταυτόχρονες στα Αστυνομικά Τμήμα Αγίας Παρασκευής και Νέας Ιωνίας, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στην Αγία Παρασκευή συγκεντρώθηκαν από διαφορετικά σημεία τουλάχιστον 20 άτομα, τα οποία κινήθηκαν προς το τμήμα, αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διασπάστηκαν, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση ατόμων προς το Α.Τ. Νέας Ιωνίας, αυτά εξαφανίστηκαν στη θέα αστυνομικής περιπολίας.

Σε έκτακτες συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι… 3 γύροι, αστυνομικών και περιπολιών, περιμετρικά αστυνομικών εγκαταστάσεων και τμημάτων, είτε για ανάληψη υπηρεσίας, είτε για προσέγγιση περιπολιών, πριν ακολουθήσει η προσέλευση και η στάθμευση έξω από αυτά. Στόχος οι προληπτικές διελεύσεις και η ανίχνευση ύποπτων κινήσεων και ατόμων. Θα τοποθετηθούν και πάλι “παρατηρητές-τσιλιαδόροι” αστυνομικοί σε επιλεγμένα σημεία γύρω από αστυνομικές υπηρεσίες σε μία προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού επιθετικών κινήσεων και καταδρομικών ενεργειών.

Παράλληλα δόθηκε εντολή ώστε τα “διαλείμματα” του αστυνομικού προσωπικού που διατίθεται σε περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., Άμεση Δράση, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, Ασφάλεια) να γίνονται έξω από αστυνομικά τμήματα, με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού τους και αποτροπής επιθέσεων. Επίσης, θα δημιουργηθούν μικρές ομάδες “ΜΑΤ”, εσωτερικά των αστυνομικών τμημάτων, από το προσωπικό τους, που θα λάβουν τα απαραίτητα δημόσια είδη προστασίας (κράνη, ασπίδες, εξάρτηση, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης), προκειμένου να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν καταδρομικές επιθέσεις.

Αύξηση περιπολιών και κατά τη διάρκεια της νύχτας

Επικεφαλής αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθούν οι περιπολίες 20%-25% και 10%-15% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Άμεσης Δράσης, περιπολίες των τμημάτων, της ασφάλειας θα αποτελούν τον πρώτο κύκλο προστασίας, ενώ ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, τον δεύτερο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για εντονότερα στάδια πίεσης, θερμών καταστάσεων και επιθέσεων, τα οποία περιλαμβάνουν σταδιακή κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών και αύξηση των δυνάμεων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για αποκεντρωμένες επιθέσεις που έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι οποίες πρέπει να προληφθούν και αποτραπούν.

Στο μεταξύ, από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, είχε εκδοθεί διαταγή προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες εξαιτίας της… τρέχουσας επικαιρότητας, να εντατικοποιηθούν τα μέτρα προστασίας των αστυνομικών εγκαταστάσεων. Να δοθούν εντολές στο προσωπικό για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας και συχνές περιπολίες σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα γύρω από τα αστυνομικά τμήματα για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων και οχημάτων.

Πηγή: TheToc.gr