Συνάντηση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης με τη Μπέττυ Σκούφα: Έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων

283

Τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης επισκέφθηκε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κ. Σκούφα Μπέττυ, στο πλαίσιο των συναντήσεών της με φορείς της τοπικής οικονομίας και πληρέστερης ενημέρωσής της επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της πόλης μας, ειδικά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από την πανδημία.

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης δια του Προέδρου κ. Ρέχα Κωνσταντίνου και των μελών Δ.Σ. κ. Πάππα Νικόλαο, κ. Ορφανίδη Ιωάννη και κ. Σταλίκα Νικόλαο, μετέφερε στη Βουλευτή Πιερίας το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην αγορά της πόλης μας και την αβεβαιότητα των εμπόρων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Το λιανικό εμπόριο μαζί με την εστίαση, αποδεδειγμένα πλέον, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της πανδημίας ενώ οι υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων συσσωρεύονται καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για την ουσιαστική επανεκκίνησή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος κ. Ρέχας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, έθεσαν υπ΄ όψιν της κυρίας Βουλευτού τα κυριότερα ζητήματα που το κράτος οφείλει να υιοθετήσει για την ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε :

  • Επιταγές. Άμεση χρηματοδότηση των επιταγών που λήγουν ή είναι σε αναστολή με κεφάλαιο κίνησης και αποπληρωμή του κεφαλαίου αυτού σε 60-120 δόσεις με επιτόκιο 1-2%. Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση του λιανικού αλλά και του χονδρικού εμπορίου της χώρας μας, καθώς οι κομιστές των επιταγών θα λάβουν άμεσα τα χρήματά τους και θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς πρώτης ύλης για την κατασκευή των εμπορευμάτων τους ενώ οι έμποροι, θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής τους στην Τράπεζα σε 60-120 δόσεις, ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό και με επιτόκιο 1-2%.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή έως του ποσού των 20.000 Ευρώ που έχουν λάβει οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας θα πρέπει να είναι μη επιστρεπτέα στο 100% και όχι να ζητείται εκ των υστέρων η καταβολή μέρους αυτής από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και που μετά βίας προσπαθούν να καλύψουν τα υπόλοιπα πάγια έξοδα των επιχειρήσεών τους.
  • Να δοθούν άμεσα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και όχι μέσω των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων που θα αφήσει εκτός χρηματοδότησης τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
  • Η μείωση του ενοικίου 40% των εμπορικών καταστημάτων είναι απαραίτητο να συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας για τη στήριξη και επιβίωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
  • Άμεση κατάργηση όλων των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και της προκαταβολής φόρου ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, η μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50%. Οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση ή μείωσή τους καθώς, εκτός της αναγκαιότητας λόγω των μέτρων της πανδημίας, το ζήτημα αυτό αποτελούσε και προεκλογική της δέσμευση.
  • Κούρεμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν για τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την πανδημία.
  • Επαναφορά των 120 δόσεων για όλους τους επιχειρηματίες, ακόμη και γι’ αυτούς που έχασαν προηγούμενη ρύθμιση λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων.
  • Μείωση τουλάχιστον κατά 50% των τελών κυκλοφορίας, ειδικά στα οχήματα επαγγελματικής χρήσης και οχήματα επιβατικά Euro3 & Euro4 όπου η φορολόγησή τους είναι βαριά λόγω της φορολόγησης τους ανάλογα με τα κυβικά και όχι ανάλογα με τους ρύπους, όπως συμβαίνει στα νέας τεχνολογίας. Είναι ανήκουστο να τιμωρούνται με επιπλέον επιβάρυνση όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς νέων οχημάτων ενώ, βάση ελέγχου ΚΤΕΟ, διαθέτουν όλα τα στοιχεία – πιστοποιητικά που απαιτούνται εκ του Νόμου για την κυκλοφορία των οχημάτων τους. Ακόμη, η καταβολή των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι μηνιαία, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, ενώ η Βουλευτής Πιερίας κ. Σκούφα εξέφρασε την αγωνία και τη στήριξή της στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου του κλάδου. Πρωτίστως όμως η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Σε κάθε περίπτωση εκείνη θα είναι δίπλα στους τοπικούς επιχειρηματίες και να συμβάλλει από τη θέση της στην διατήρηση των επιχειρήσεών τους, μεταφέροντας τα αιτήματα και στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρα.