Οργή στην Τουρκία: Η Ολλανδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

294

Βράζει η Τουρκία, καθώς η Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη “γενοκτονίας” και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Το επίσημο τουρκικό κράτος υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι αντάρτες υποστήριζαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γι’ αυτό και γι’ αυτούς υπάρχουν μόνο “τα γεγονότα του 1915” και αρνούνται τη συστηματική εξόντοση που ξεκίνησε επί σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ κατά τα έτη 1894-96, αλλά και επί Νεοτούρκων (1908-18).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε ότι η απόφαση και καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει “τα γεγονότα του 1915” ως γενοκτονία είναι μια κενή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

“Τα συμβούλια δεν είναι χώροι για να γραφτεί ιστορία και να τη δικάσουν. Εκείνοι που συμφωνούν με αυτήν την απόφαση, αντί να αναζητούν αυτό που πραγματικά συνέβη το 1915, κυνηγούν λαϊκιστικές ψήφους”, δήλωσε ο Ακσόι.

Κάλεσε τους υπογράφοντες την απόφαση να εξετάσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948 και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Σας προσκαλούμε να υποστηρίξετε τις προσπάθειες για καλύτερη κατανόηση ενός ιστορικού ζητήματος”, είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Τουρκίας για μια κοινή Επιτροπή Ιστορίας, η οποία δεν απαντήθηκε από την Αρμενία, ήταν μία από αυτές τις προσπάθειες.

Είπε ότι η Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αποσπασμένη από την πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Ακσόι κάλεσε την ολλανδική κυβέρνηση να διεξαγάγει έναν αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία παρά τις διακρίσεις που οδηγούν στην παραίτηση της κυβέρνησης και αντί να λαμβάνουν αποφάσεις κατά της Τουρκίας.