Τριπλή και κρίσιμη ατζέντα στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

192

Τρία κρίσιμα θέματα περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί.

Την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική, ώστε να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου- που είναι και το πιθανότερο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεδομένης της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 και της ανόδου των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Την παρουσίαση της εικόνας και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση των νέων διαγνώσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ώστε να κριθεί εάν θα πρέπει να ισχύσει και σε αυτές το οριζόντιο lockdown. Τέλος θα συζητηθεί εάν κρίνεται απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σουπερ- μάρκετ, αλλά πολύ πιθανόν και στις μετακινήσεις με ταξί, λένε οι πληροφορίες.

Όσον αφορά sτο lockdown στην Αττική, η τελική εισήγηση των ειδικών για παράταση ενδεχομένως να μην δοθεί σήμερα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον δεδομένα από την πορεία της διασποράς για μερικά εικοσιτετράωρα ακόμη. Εντούτοις δεδομένων των μεταλλάξεων, φαίνεται πως η πλειονότητα των μελών που απαρτίζουν την επιτροπή είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για ακόμη δύο εβδομάδες. Οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown στην Αττική λέγεται πως θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση για τα νοσοκομεία τείνει να γίνει οριακή. Χθες ανακοινώθηκε από το ΕΟΔΥ πως ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε περαιτέρω, φθάνοντας πλέον τους 320, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών πως αναμενόταν μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία προς το τέλος της εβδομάδας λόγω της μεγάλης διασποράς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Προς lockdown

Η εκτεταμένη διασπορά βάζει και άλλες περιοχές στο “μικροσκόπιο”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφεται άνοδος της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο.

Τα Ιωάννινα, αλλά και η Κάλυμνος φαίνεται να είναι οι δύο περιοχές που προβληματίζουν περισσότερο τους ειδικούς λόγω  του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων και λογικά θα είναι οι επόμενες που θα μπουν σε lockdown, προς αποφυγή της διασποράς.

Διπλή μάσκα

Πρόκειται για ένα μέτρο που κερδίζει έδαφος στις συνεδριάσεις των εμπειρογνωμόνων, λόγω το συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εισήγηση για την υποχρεωτική χρήση και ιατρικής και υφασμάτινης μάσκας αναμένεται σήμερα από την επιτροπή.

capital.gr