Συναντήσεις της βουλεύτριας Ε. Σκούφα με αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγρότες

306

Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα επισκέφτηκε διαδοχικά και συναντήθηκε με μέλη των Δ.Σ και αγρότες των αγροτικών συνεταιρισμών ΣΠΕΚΟ, ΠΕΣΚΟ και Α.Σ ΣΑΜΨΟΥΣ Κατερίνης.

Συζητήθηκαν αναλυτικά προβλήματα και διαχρονικά αλλά και θέματα που προέκυψαν και χρειάζονται άμεσα λύση εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα και όπως αποδείχθηκε από τις συναντήσεις, τα προβλήματα των συνεταιρισμών έχουν κοινή βάση. Tέθηκαν ως αιτήματα και ζητήθηκε και η συνδρομή της κ. Ε. Σκούφα για τα παρακάτω:

– Οι συνεταιρισμοί, παρόλο που εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ, δεν μπόρεσαν να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή γιατί τα κριτήρια ένταξης ήταν απαγορευτικά. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με την ρύθμιση για αναστολή πληρωμής των επιταγών.

-Αδήριτη ανάγκη αποτελεί η χορήγηση ρευστότητας προς τους υγιείς συνεταιρισμούς με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης (για αναγκαίες επενδυτικές – αναπτυξιακές κινήσεις).Το ύψος των δανείων να είναι έως το 50% του περυσινού τζίρου. Αυτό θα διευκολύνει με τη σειρά του τους συνεταιρισμούς στην αγορά αγροεφοδίων, άρα στον εφοδιασμό των παραγωγών με φθηνότερα φάρμακα και λιπάσματα, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης διάθεσης των αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς χωρίς την παρέμβαση, κάποιες φορές δυστυχώς αφερέγγυων, εμπόρων.

-να ενεργοποιηθεί άμεσα η Υπουργική απόφαση που αφορά τους εργάτες γης ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός από τώρα και να μην υπάρχει πίεση όπως το 2020.

Άλλωστε οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται και αυτή την περίοδο εργάτες γης που είναι αδύνατον να έρθουν αν δεν παραταθεί η περυσινή υπουργική απόφαση.

-ζητούν την άμεση κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 6% που επιβλήθηκε άδικα και αιφνιδιαστικά με τον νόμο Χατζηδάκη και αφορά τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά αγροτών, και φυσικά δεν προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση. Οι αγρότες που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά αποκλείστηκαν και από την επιστρεπτέα προκαταβολή!

-για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε το ζήτημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και η επιτακτική ανάγκη να αλλάξει «χθες» ο κανονισμός λειτουργίας του, που στην ουσία αποκλείει καλλιέργειες από αποζημιώσεις π.χ καπνός, ακτινίδιο. Παράλληλα ζητήθηκε από την κ. Σκούφα να εξετάσει την δυνατότητα δημιουργίας γραφείου του ΕΛΓΑ στην Πιερία, όπως γίνεται σε γειτονικές περιοχές.

-να δοθεί έκτακτο βοήθημα, όπως έγινε με τους ελαιοπαραγωγούς και στον καπνό. Μια καλλιέργεια, ο καπνός, που φθίνει κάθε χρόνο και στην κυριολεξία στήριξε την οικονομία της Πιερίας για πολλά χρόνια.

– οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ να καταβάλλονται σε μια ή δύο ετήσιες δόσεις, στις ημερομηνίες που οι αγρότες πληρώνονται από την πώληση των προϊόντων τους.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και της ίδιας, αλλά και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα τα αγροτικά προβλήματα και της Πιερίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η αποζημίωση της καλλιέργειας του καπνού για τις ζημίες του 2019 και τον αποκλεισμό 127 παραγωγών της Πιερίας από το “de minimis” που δόθηκε το 2020.

Δήλωσε ότι άμεσα θα θέσει τα θέματα που συζητήθηκαν στην βουλή με όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά της να συνδράμει σε κάθε πρόβλημα ή πρόταση που έχουν να καταθέσουν οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί.

Η κ. Σκούφα θα συνεχίσει τις συναντήσεις και τις επαφές και με άλλους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, όσο το επιτρέπουν οι υγειονομικοί περιορισμοί.