Trifundan = H ημέρα του Αγ.Τρύφωνα

441

Η εορτή  του Trifundan  στους αμπελώνες της πρώην Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα.

Tου Θωμά Αναστασιάδη

Η ημέρα του Αγίου Τρύφωνα { Трифундан } τιμάται ιδιαιτέρως από τους Ορθοδόξους αμπελουργούς την 1 Φεβρουαρίου, καθ’ όσον ο Άγιος είναι προστάτης των αμπελιών.

Στην πόλη Πρίγιεντορ  (98.000 κατ.) που βρίσκεται στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη,  τιμάται η μνήμη του Αγ.Τρύφωνα στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το παλιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο των Σέρβων.

Την ημέρα αυτή, μετά την λειτουργία, ο ιερέας με λίγους (λόγω απαγορευτικών μέτρων) πιστούς πήγε στα αμπέλια, τέλεσε  αρτοκλασία, διάβασε την σχετική ευχή του Αγίου για τους καρπούς της γης, να προστατεύσει τα χωράφια από πλημμύρες, χαλάζι και διάφορα παράσιτα και ευλόγησε τον οίνο, με τον οποίο στη συνέχεια ράντισε  τις κληματαριές.  Αμέσως μετά άρχισε το κλάδεμα.

Η λατρεία του Άι-Τρύφωνα είναι επίσης  ανεπτυγμένη και στην πατρίδα μας, ιδιαιτέρως  σε  Γουμένισσα, Γιαννιτσά, Αιγίνιο, Κουφάλια λ.α. όπου πριν εκατό χρόνια ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα, από την Ανατολική Ρωμυλία πρόσφυγες αμπελουργοί. Στα Κουφάλια υπάρχει περικαλλής ναός του Αγ.Τρύφωνα, ενώ στην  Γουμένισσα ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι, με τα  ξακουστά χάλκινα μουσικά όργανα.

Στην κοιλάδα του Πρίγιεντορ, με άφθονα νερά,  χαμηλές επικλινείς εκτάσεις  (*) στις παρυφές των γύρω βουνών, {όπως ακριβώς στην Παιονία του Κιλκίς και στη Νάουσα}, και ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ευνοούνται τα αμπελοτόπια. Στην ευρύτερη περιοχή των χωριών του Πρίγεντορ, παράγονται κρασιά, μπράντι και κονιάκ.

Ο Μητροπολίτης  Μπάνια-Λούκα κύριος Εφραίμ, δήλωσε ότι:   <<Ο Άγ.Τρύφων είναι επίσης  προστάτης  της συζυγικής πιστότητας και αγάπης.  Σύμφωνα με τη χριστιανική μας διδασκαλία, η συζευκτική αγάπη είναι ίδια με την αγάπη του Θεού, η οποία μαρτυρείται καλύτερα και από τα έργα  του Αγίου Τρύφωνα.>>

Στον αγιασμό του  κλαδέματος παρευρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Μίροσλαβ Μπόζιτς, η διευθύντρια της τουριστικής οργάνωσης κ. Zβετλάνα Μπάτσινατς και ο πρύτανης στο τοπικό  Ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα κ. Ζόραν Καλίνιτς.

Prof.dr Zoran Kalinić

«Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα τμήμα οινολογίας και αμπελουργίας στο Τμήμα Οικολογίας.. Η καλλιέργεια και η κατανάλωση κρασιού είναι μια κουλτούρα που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πιστεύουμε ότι θα προσέλθουν  νέες γενιές στο επάγγελμα», είπε ο Kalinic.

Σ΄αυτά τα μέρη, όπου ήταν το νοτιότερο σύνορο της πάλαι ποτέ Παννονίας,  κατοικούσαν οι Μαζαίοι, αρχαία Ελληνική φυλή  κατά τους Ρωμαίους, ενώ έχουν βρεθεί προϊστορικοί αρχαιολογικοί οικισμοί του 2100 π.Χ., που μαρτυρούν σ’ αυτόν τον τόπο μια ποικιλία διαφορετικών πολιτισμών.

 

 

(*) σε υψόμετρο 150-450μ.